Sinterklaas: 'Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!'

zaterdag 18 november 2023
Foto: Ketnet/VRT - © Jokko 2023

Sinterklaas is aangekomen is ons land! Rond 14.00 uur meerde zijn stoomboot aan tegen het ponton aan het Steenplein in Antwerpen. Daar werd de Sint verwelkomd door zijn goede vriend Bart Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Samen met zijn paard Slechtweervandaag, Piet, Conchita, Ramon, Kneta Knieschijf en nog heel wat andere medewerkers en vrienden liet Sinterklaas zich niet tegenhouden door de regen en trok via het Steen, de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt. Daar sprak hij rond 15.00 uur vanop het balkon aan het Schoon Verdiep van het stadhuis de kinderen en hun mama’s, papa’s, oma's en opa's toe.


Waren er dan toch stoute kinderen?
Toen Sinterklaas zijn grote boek openklapte en zijn aantekeningen grondig bestudeerde, werd het even spannend. Het zag ernaar uit dat dit jaar toch enkele kinderen stout waren geweest.

Sinterklaas zijn oog viel op een notitie over de vierjarige Tuur. Die zou zijn mama een paar ferme lappen hebben gegeven. Al snel bleek dat het over pannenlappen ging. Tuur had die aangereikt toen zijn mama een cake uit de oven haalde, zodat ze haar handen niet zou verbranden. Dat is natuurlijk net heel lief! De kleine Aïsha zou haar opa vier keer een schop hebben gegeven. Maar dat was juist erg flink van haar. Opa was aan het werk in de tuin en Aïsha zorgde ervoor dat hij de nodige spullen binnen handbereik had: een gieter, een hark en ook … een schop. Even schrok Sinterklaas zich een mijtertje: Simonne, nog maar zeven jaar oud, had er persoonlijk voor gezorgd dat haar juf haar kaars uitblies. Gelukkig mocht de Sint die woorden letterlijk nemen. De juf was jarig en haar leerlingen hadden een taart voor haar gebakken. Daarop had Simonne een kaarsje gezet. Heel goed gedaan.

Sinterklaas kon dus gelukkig tot de conclusie komen: 'Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!'

Klimaatneutrale stoomboot
De volledige Intrede van de Sint kon je live volgen op VRT 1, Ketnet, VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnet-wrappers Gloria Monserez en Sarah Mouhamou presenteerden er Hij komt, hij komt, … Intrede van de Sint. Tijdens het programma deelde professor Herman Van den Uytleg allerlei Sinteressante weetjes.

Zo wist de professor te vertellen dat de stoomboot wordt aangedreven door stoom, maar die wordt gemaakt door water op te warmen met elektriciteit. En die wekken de Sint en zijn vrienden aan boord zelf op met windmolentjes, maar ook door te fietsen op een soort hometrainers. Dat doen ze al heel lang. Kort na de Eerste Wereldoorlog heeft Sinterklaas het gebruik van steenkool afgeschaft. Sindsdien is de stoomboot klimaatneutraal. Al meer dan honderd jaar dus. De stoomboot werd dit jaar trouwens onder andere bestuurd door Kapitein Katrien, een heel milieubewuste man. Kapitein Katrien komt uit het land Katrienië. Daar heet iedereen Katrien. Mama's en papa's, jongens en meisjes, iedereen. Handig, zo hoef je maar één naam te onthouden.

Heb je de uitzending gemist? Geen nood: ze wordt de komende dagen herhaald.

Nog meer Sinteressante programma’s op Ketnet en Ketnet Junior
Op zondag 3 december kun je op Ketnet kijken naar de televisiepremière van de film 'Sinterklaas en Koning Kabberdas'. Ook de films 'Ay Ramon' en 'Sinterklaas en de Wakkere Nachten' worden heruitgezonden.

Verder kun je ook dit jaar kijken naar het legendarische 'Dag Sinterklaas', waarin je alles te weten komt over de Sint en zijn vrienden. In 'Sintervraagje' delen kinderen tips en gaan op zoek naar antwoorden op vragen als ‘wat schrijf je het beste in een brief aan de Sint?’, ‘hoe hebben Sinterklaas en Zwarte Piet elkaar leren kennen?’ en ‘wordt de Sint wel eens verliefd?’. Het magazine 'De Sintkrant' zit boordevol liedjes, raadsels en knutseltips. Het zijn de vrienden van Sinterklaas zelf die aan de slag gaan: zo gaat Conchita aan het knutselen en vermaken Kneta en Palomita zich met de leukste spelletjes.

Ramon, de verzorger van Sinterklaas’ paard Slechtweervandaag, heeft zijn eigen podcast. In 'Sinterklaas: De Ramontische RadioRodeo' praat hij met Conchita, professor Herman Van den Uytleg en Kneta Knieschijf. Als je Ramon een beetje kent, dan weet je dat het hilarisch is, met rubrieken als ‘De flauwe mop’, ‘Verhaaltje over een mama’ en ‘Reclame’.

De allerkleinsten kunnen bij Ketnet Junior luid meedoen met 'Sarah Zingt', waarin een hele reeks bekende Sinterklaasliedjes aan bod komen. In 'Kaatjes Kameraadjes' roepen Kaatje, Kamiel, Viktor en Frits en Frats de hulp in van kinderen om een antwoord te vinden op allerhande vragen over de komst van de Sint.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:30
    The Brokenwood Mysteries
    07:35
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 13:30
    Ketnet Musical
    05:15
    Geen uitzending
  • 14:55
    Superstore
    01:40
    Geen uitzending
  • 14:30
    Project Runway
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 12:35
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 14:35
    All New Traffic Cops
    00:50
    Geen uitzending
  • 14:30
    Beverly Hills, 90210
    02:10
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 14:45
    Man With a Plan
    02:20
    Sports Late Night
  • 14:45
    NCIS
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:55
    Borderforce USA: The Bridges
    02:25
    Two and a Half Men
  • 14:40
    Dr. Phil
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:20
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:20
    Fleet TV
    03:00
    Herhalingslus
  • 14:53
    Hobbyklus
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 14:50
    Streetfood
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 12:55
    KNVB Beker
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:00
    Midsomer Murders
    03:35
    Shakespeare and Hathaway: Private Investigators
  • 14:35
    Tussen Kunst en Kitsch
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 14:33
    Dwars door de Lage landen
    08:03
    Petrus in het land
  • 14:40
    De Faker
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal