Nieuw op Canvas: 'Wetenschap Redt De Wereld'

zondag 22 november 2015

In 'Wetenschap Redt De Wereld' gaat Jeroen Buyse op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de grote problemen waar we allemaal mee kampen: stress en criminaliteit, files en de opwarming van de aarde, en zelfs een onontkoombaar maar toch best vervelend fenomeen als… doodgaan.

 


 

Er is geen betere remedie tegen doemdenken dan het enthousiasme van wetenschappers die op zoek gaan naar oplossingen in plaats van bij de pakken te blijven zitten', zegt Jeroen Buyse.

Van goedbedoeld tot gemeengoed
Het uitgangspunt van elke aflevering is een probleem dat ons allemaal aanbelangt: van files over stress tot de opwarming van de aarde. En dan gaat Jeroen samen met wetenschappers op zoek naar een oplossing voor dat probleem. De oplossingen die zij aanreiken, variëren van 'wellicht gemeengoed over tien jaar' tot 'wel heel erg futuristisch'. Gaan we, in afwachting dat de mens eindelijk wijzer wordt, de opwarming van de aarde tegen met geo-engineering, of met hoogtechnologische materialen die de CO2 weer uit de lucht halen? Kan onderzoek naar de chemische processen in onze hersenen ons van stress verlossen? En zullen we dankzij genetische manipulatie ooit onze levensverwachting kunnen verveelvoudigen, iets dat met sommige dieren al is gelukt?

Gesofisticeerd en ongegeneerd
'Wetenschap Redt De Wereld' is een zoektocht die ons naar de meest gesofisticeerde labo’s brengt, in eigen land maar ook in Cambridge, Chicago, New York, enz. Jeroen neemt de kijker op sleeptouw in een ongegeneerde stijl, gemodelleerd op die van honderdduizenden YouTube-filmpjes waarin wie iets te zeggen heeft, dat gewoon vertelt. Hij draait er zijn hand ook niet voor om zelf mee te werken aan een experiment of als proefkonijn te dienen. Elke nieuwe oplossing die Jeroen ontdekt, brengt hem weer bij nieuwe vragen en een nieuwe richting in zijn zoektocht. Maar nooit verliest hij zijn geloof in de mogelijkheden van de wetenschap.

Jeroen Buyse
Jeroen Buyse is een wetenschapsfan die al jaren zijn sporen verdient achter de schermen van de tv-wereld. Daarnaast presenteerde hij op VT4 de programma's 'Je Zal Het Maar Hebben' en 'Galileo', en trad hij naast Tom Waes aan in het verborgen-cameraprogramma 'De Oplichters'.

Op tv en online
Vaak roepen de wetenschappelijke oplossingen in het programma zware ethische vragen op. Daarom gaan makers en wetenschappers van 'Wetenschap Redt De Wereld' na afloop van de tv-uitzending online in debat met de kijkers op canvas.be.

Canvas.be brengt ook extra informatie en interactieve verhalen over de afleveringen en andere wetenschappelijke thema’s. Zo is er vanaf de week van 2 november een reeks artikelen van wetenschapsjournalist Dirk Draulans.

In de klas
Canvas slaat de handen in elkaar met Uitgeverij Plantyn om op basis van 'Wetenschap Redt De Wereld' een aantrekkelijk lessenpakket samen te stellen dat leraren wil helpen om leerlingen warm te maken voor wetenschap. Leerkrachten krijgen bij elke aflevering gratis kant-en-klaar lesmateriaal dat ze kunnen inzetten in de klas en dat is afgestemd op de leerplannen van 2de graad ASO en TSO, met aangepaste opdrachten, proeven en maatschappelijk relevante rollenspelen. Leerlingen krijgen toegang tot de afleveringen en lesmateriaal uit 'Wetenschap Redt De Wereld' en ontdekken op een toegankelijke en begrijpbare manier hoe de wetenschap ons alle dagen helpt.

Aflevering 1: Nooit meer doodgaan? - maandag 23 november
Oud worden, aftakelen en doodgaan. We proberen er zo weinig mogelijk aan te denken, maar er valt niet aan te ontkomen. Of toch? In 'Wetenschap Redt De Wereld' beweert Aubrey De Grey, de beroemdste en beruchtste gerontoloog op de planeet, dat ouder worden en aftakelen niet onvermijdelijk hoeft te zijn. En dus gaat Jeroen Buyse op zoek naar wetenschappers die ons leven kunnen verlengen. Hij komt terecht in het labo van dé stamcel-experte, Catherine Verfaillie, en ontmoet de man met de meest geavanceerde bionische arm op de planeet. De Gentse prof Bart Braeckman wil dan weer de veroudering zelf tegenhouden. Zijn team is erin geslaagd om een rondworm 7,5 keer langer te laten leven dan normaal. Voor een mens zou dat betekenen dat ie… 600 jaar wordt. En het kan nog futuristischer: wat als we ons aftakelend lichaam vaarwel zouden kunnen zeggen en virtueel gaan leven?

'Wetenschap Redt De Wereld', vanaf maandag 23 november om 21.10 uur op Canvas en canvas.be.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:30
    Euromillions
    07:50
    Journaallus
  • 21:30
    Il traditore
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 22:45
    Gestrand op Honeymoon Island
    05:25
    Geen uitzending
  • 22:50
    S.W.A.T.
    02:30
    Geen uitzending
  • 22:45
    Set Up
    09:00
    Geen uitzending
  • 22:10
    Black Eagle
    09:05
    Geen uitzending
  • 23:30
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 23:05
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Don't Worry, Be Happy
  • 23:20
    NCIS: New Orleans
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:30
    The Hateful Eight
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 23:20
    Love Island
    02:10
    Geen uitzending
  • 23:05
    CSI: Miami
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 23:27
    Smart home
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:00
    De Garde van Gert
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 22:35
    Belga Sport
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:00
    The Chelsea Detective
    02:05
    Dickensian
  • 23:18
    NOS Journaal Laat
    02:00
    EenVandaag
  • 23:12
    Das Boot
    02:36
    Nieuwsuur
  • 22:50
    3voor12 presenteert..
    02:31
    Sophie & Jeroen