'Kwesties' zondag vanuit Utrecht over groeiend aantal internationale studenten

zaterdag 21 oktober 2017

Het aantal internationale studenten in Nederland groeit in een rap tempo. Vorige week demonstreerden internationale studenten in Utrecht in hun slaapzakken tegen het grote tekort aan betaalbare kamers. Ook in andere steden zoals Amsterdam en Groningen is de studentenkamernood groot.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over verplichte spreiding van internationale studenten naar aanleiding van een motie van de SP.

Rob Oudkerk is zondagavond op het Utrechtse Janskerkhof. Naar verwachting is in 2025 30% van de totale studentenpopulatie in Utrecht internationaal. Waar het voor iedere student al ingewikkeld is om een kamer te vinden is het voor internationale studenten nog moeilijker, ook omdat studentenhuizen vaak adverteren met “No internationals”. Ze willen liever Nederlandse studenten, die de taal spreken, de cultuur kennen, gezellig meedoen en ook langer blijven. De buitenlandse promovendi verdringen daarnaast de Nederlandse afgestudeerden die willen promoveren en er is uiteraard de braindrain.

In het nieuwe regeerakkoord is internationalisering een belangrijke doelstelling. We hebben buitenlands toptalent keihard nodig. Hoe gaan we om met het groeiende aantal internationale studenten? Moet er wellicht een quotum komen voor buitenlandse studenten of moeten ze in ieder geval gespreid worden over het land? Of moeten we buitenlandse studenten juist voorrang geven bij een studentenkamer? Moeten misschien de collegegelden voor studenten vanuit de EU omhoog?

Marianne van den Anker is ook in Utrecht. 1 van de 3 horecagelegenheden in Utrecht heeft een bordje 'voeden kan hier'. Zeer uitzonderlijk. Volgens het Tilburgse gemeenteraadslid Sedi van Loon moet in het openbaar borstvoeding geven volstrekt normaal worden. Een gemeentelijke campagne is noodzakelijk. Zoveel mogelijk horecazaken, wijkcentra en andere openbare gelegenheden zouden een bordje 'voeden kan hier' moeten krijgen, vindt hij. Journalist Maurits Westerbeek vindt dat complete onzin. Borstgeven in het openbaar is aanstootgevend en moet in de intimiteit van thuis gebeuren.

Te gast

Rob: Martijn Grul, studentenvakbond Vidius, medeorganisator demonstratie dakloze internationale studenten; Frank Futselaar, tweede kamerlid SP; Jasper Been, mede-oprichter Democratisch Academie Groningen DAG, afgestudeerd filosoof; Maarten Steinbuch, hoogleraar TU Eindhoven.

Marianne: Sedi van Loon, gemeenteraadslid D66 Tilburg; Maurits Westerbeek, journalist website Hoe mannen denken.

En over 'voeden kan hier'-bordjes in de horeca

'Kwesties', zondag 22 oktober om 20.00 uur op NPO Radio 1.

Birgit Van Mol in 'Het Jaaroverzicht van VTM NIEUWS' (foto: VTM - © VMMa 2013)

Acht jaar geleden, in 2001, hielp cipier Walter Donckers een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Antwerpen. Donckers was 250.000 euro beloofd, maar achteraf bleek het om vals geld te gaan. Donckers gaf zich aan en werd veroordeeld tot 3 jaar cel. Vandaag, 2009, heeft de ex-cipier zijn straf uitgezeten en heeft hij toch nog zijn droom bereikt. Momenteel leidt hij een prinsenleventje in Kroatië. 2. 'Telefacts' gaat op zoek naar de oudste moeder ter wereld. De Indische Raja werd pas op haar zeventigste moeder. Momenteel staat ze op het punt van de troon te worden gestoten door een Britse vrouw van 72, Jenny.

'Telefacts', om 22.20 uur bij VTM.