File op Brusselse Ring wint Radio 1 STOP30

donderdag 16 februari 2017
Foto: Radio 1 - © VRT 2017

De Brusselse Ring van Groot-Bijgaarden tot Vilvoorde is verkozen tot de meest frustrerende file van Vlaanderen en Brussel. Luisteraars konden twee weken lang stemmen en gaven daarbij 5000 suggesties om de files aan te pakken.

De STOP30 is een actie van Radio1 in samenwerking met Het Nieuwsblad en BeMobile/ Touring Mobilis.

VRT verkeersanker Hajo Beeckman: 'Slechts één derde van de Vlaamse pendelaars staat regelmatig in de file. Maar toch kreunen onze steden onder de filedruk en dat tast elk aspect van onze levenskwaliteit aan. Uit de debatten van deze week op Radio 1 blijkt dat we wel beseffen dat onze mobiliteit anders moet maar dat we voor oplossingen al gauw naar de overheid of naar een ander kijken. Investeren in infrastructuur en openbaar vervoer blijft belangrijk maar bedrijven en weggebruikers kunnen ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het mobiliteitsbudget en flexibel werken. Onze lange files oplossen, het is een complexe puzzel, maar we hebben meestal alle stukjes zelf in handen.'

De ‘winnaars’ van de frustrerendste file worden ‘getroost’ met een ‘file survival pack’. Dat kunnen ze vrijdagochtend vanaf 7.30 uur ophalen op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden in de richting van Brussel.

Wie wil kan op die locatie ook de afsluitende STOP30  live-uitzending met Jan Hautekiet bijwonen. Radio 1 voorziet koffie en croissants. En live-muziek door Axl Peleman, die ook een gelegenheidslied zal brengen.

Om de filestress wat te milderen biedt Radio1 ook een yogasessie aan op een rustig plekje op de parking.

De gasten bij 'Hautekiet':

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Verkeersexperten Hajo Beeckman, Chris Tampere en Willy Miermans
De file-ambassadeurs Luc Haekens (De Ideale Wereld), Hans Maertens (CEO VOKA), Stijn Meuris en Axl Peleman
Filerijders van de dag en/of van de afgelopen week en fietsers op weg naar het werk

Komt ook langs: Frank Deboosere (en wel met de fiets!) om live het weerbericht te komen brengen. En de Office on Wheels, een innovatieproject van Colruyt.

De STOP30, een overzicht
De voorbije week besteedde Radio 1 in al zijn programma’s aandacht aan de fileproblematiek. Elke ochtend werden de resultaten voorgesteld van een grootscheepse file-enquête. Een en ander viel ook te lezen in Het Nieuwsblad, partner van Radio1 in deze actie.

'Hautekiet' zocht de hele week lang samen met luisteraars en experten naar alternatieven voor het autoverkeer, technologische oplossingen, infrastructuur-initiatieven en manier om financieel te belonen of bestraffen.

File-ambassadeurs Stijn Meuris, Axl Peleman, Imke Courteois, Aster Nzeyimana (Sporza), Hans Maertens (VOKA) en Luc Haekens (De Ideale Wereld) riepen in videoboodschappen op om voor hun file te stemmen.

De hele week lang werden de files ook gecoverd vanuit de files. Elke dag reden Ward Bogaert en één van de fileambassadeurs mee met chauffeurs in de file en brachten van daaruit verslag uit. Carl Berteele, wielerverslaggever van Sporza, waagde zich zelfs op de motor in de files en vertelde hoe het daar aan toeging.

Online kon je je profiel testen: ben ik een filesoof, een onverbeterlijke multitasker, een ontsnappingskoning of een regelrechte filehater. Daarbij halen de filesofen (ergeren zich niet en blijven zen) en de ontsnappingskoningen (liefhebbers van sluipwegen en shortcuts) de ruime meerderheid.

Carpoolers konden een selfie tweeten en een elektrische fiets winnen. De hele week lang waren ook nog andere fijne mobiliteitsprijzen te winnen zoals vervoersbewijzen van de NMBS of van de MIVB.

Op een interactieve kaart kon je de verkeersdrukte in real time bekijken, tot op lokale straatniveau. Radio werkte hiervoor samen met BeMobile. En op de Touring Mobilis app kreeg je het STOP30 logo te zien als je één van de files uit de lijst naderde.

De definitieve STOP30

1 Brusselse ring, van Groot-Bijgaarden tot Vilvoorde
2 E313 van Geel tot Antwerpen
3 R1 richting Nederland, van Linkeroever tot Borgerhout
4 Houthalen-Helchteren - N74 Grote Baan
5 E314 naar Leuven, tussen Aarschot en Holsbeek
6 Mortsel centrum thv. Krijgsbaan en Liersesteenweg
7 Brusselse ring, van Zaventem tot Wemmel
8 Gent - R4 in Wondelgem
9 A12 tussen Wilrijk en Boom
10 A19 Ieper-Kortrijk, aansluiting met R8 in Bissegem
11 Asse - N9 in Asse
12 Gent - E17 tussen Gent-Centrum (B401) en Zwijnaarde (E40)
13 E313 en E314, thv knooppunt Lummen
14 N33 Torhoutsesteenweg richting Oostende (kruispunt met R31 Elisabethlaan)
15 Aalter - E40 Knooppunt in Aalter
16 Aalst - N45 naar Ninove (Albatrosrotonde)
17 Brugge - Kruispunt tussen Expressweg (N31) en Bevrijdingslaan
18 Gent - N456 Havenroute via Meulestedebrug en Vliegtuiglaan
19 Massenhoven - N14 Liersebaan aan de op- en afritten E313
20 N26 tussen Leuven en Mechelen
21 E17 van Sint-Niklaas naar Antwerpen
22 Brusselse ring , Vier-Armen tunnel
23 N21 Haachtsesteenweg, van Kampenhout-Sas tot Brussel
24 Leopold II-tunnel richting centrum
25 N16 tussen Willebroek en Mechelen-Noord
26 R6 van Sint-Katelijne-Waver tot Mechelen-Noord
27 E40 van Aalst tot Ring Brussel
28 Van Praet (brug en kruispunt)
29 Wetstraat (van Schumanplein tot kleine ring)
30 E40 van Boutersem tot Ring Brussel

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De 3 Wijzen' (foto: Eén - © VRT 2018)

Jonge Wijzen deze keer: Rik Verheye, Julie Van den Steen en Jens Dendoncker. Wat gebeurde er in Bozar met een kunstwerk van Yves Klein? Waarom begint Julie midden de opname een wortel te snijden? Wordt Mathias Vergels de nieuwe leadzanger van de punkband Greenday? Wat is er gebeurd met de huisdieren van Rik, Julie en Jens? En wist je dat er een Belg de gemeenschappelijke zijde van de euromunten heeft ontworpen?

Dossiers