VARA maakt documentaire 'Nao 'T Zuuje' met Prins Carnaval Lex Uiting

vrijdag 17 februari 2017
Foto: © VARA 2017

Het is de droom van iedere man, of in ieder geval van iedere Limburgse man: Prins Carnaval worden in je eigen stad. Het gebeurde Lex Uiting die vorige week werd uitgeroepen tot de Venlose Prins Carnaval 2017.

Samen met Pieter Kuijpers en Rob Hodselmans maakt hij voor de VARA nu de documentaire 'Nao 't Zuuje'. Een documentaire over de verbinding en verbroedering, die laat zien wat carnaval, in Limburg ook wel Vastelaovend genoemd, nou écht betekent. En hoe kan dat beter dan door de ogen van het middelpunt van de Venlose Vastelaovend: Prins Carnaval Lex Uiting. In aanloop naar de documentaire bracht hij afgelopen zondag alvast de titelsong 'Nao 't Zuuje' uit. Het nummer staat nu al enkele dagen op nummer 1 in de iTunes top 100 en is al meer dan 300.000 keer bekeken op Facebook.

Lex Uiting: 'Ik woon dan misschien in Amsterdam, maar als geboren en getogen Venlonaar zit Limburg en het meest prachtige feest van het jaar diep in mijn vezels. En wie aan Vastelaovend komt, komt aan mij. Dus we gaan 't nog een keer proberen: 't ontkrachten van alle vooroordelen -polonaise lopen, ladder zat worden en vreemdgaan- van deze mooiste Limburgse traditie. In de documentaire laten we zien dat Vastelaovend in de botten zit, vol met traditie, volkscultuur en nostalgie. Een levensfeest dat uit 't hart komt.'

In de documentaire 'Nao 't Zuuje' gaan deuren open die tot nu toe altijd gesloten bleven en stapt de kijker letterlijk in de schoenen van Lex Uiting. Hij ontmoet tijdens het grote volksfeest vijf typisch Venlose personages met een eigen verhaal en brengt zo in beeld waar het echt over gaat. Van oudere generaties die lange tradities in stand houden, tot de nieuwe jonge garde die in die tradities stapt en ook nieuwe tradities creëert.

De documentaire 'Nao 't Zuuje' is een samenwerking van VARA, Pupkin Film, carnavalsvereniging Jocus en Gemeente Venlo. Wanneer de documentaire 'Nao 't Zuuje' wordt uitgezonden, is nog niet bekend.

Julie Colpaert in 'Telefacts Zomer' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2016)

Angelina Jolie is een Hollywoodfenomeen. Ze vormde 10 jaar lang een sprookjeskoppel met Brad Pitt, tot het vorig jaar tot een breuk kwam. Jolie is voor velen een rolmodel door haar humanitair werk voor de VN. Maar ze heeft ook een duistere kant, met een drugsverleden en excentrieke ideeën. Een portret van Angelina Jolie, van wie ze vroeger was tot wie ze nu geworden is, met beelden die nog nooit eerder getoond zijn.

'Telefacts Zomer', om 22.10 uur op VTM.