Avondvullende show in teken van dementie: 'Onvergetelijke Herinneringen' bij SBS6

vrijdag 20 oktober 2017
Foto: SBS6 - © SBS Broadcasting 2017

De dierbare momenten uit het leven van mensen met dementie staan centraal in het SBS6-programma 'Onvergetelijke Herinneringen'. In samenwerking met Alzheimer Nederland ontvangen Irene Moors, Jeroen van der Boom en Kees Tol in de studio mensen met dementie en hun familieleden.

Samen blikken zij terug op mooie momenten uit hun leven samen. Daarbij staat hen een aantal bijzondere verrassingen te wachten, van een bijzondere uitvoering van 'hun' liedje tot de terugkeer naar de plek van de eerste date. Er zijn optredens van Maan, OG3NE, Jan Dulles en Willeke Alberti en er is medewerking van diverse bekende én onbekende Nederlanders die met de ziekte dementie te maken hebben.

De kijker leert de mens achter de patiënt kennen middels indringende portretten. Van mensen die grote dromen hadden voor hun pensioen en die nog midden in een bloeiend werk- en gezinsleven zaten tot personen die zich hun oude dag wel anders hadden voorgesteld.

Naast de reportages en optredens praten Irene en Jeroen met wetenschappers over de urgentie om juist nú met elkaar de schouders te zetten onder dementieonderzoek. Er zijn meer mensen met dementie in Nederland dan ooit en dit aantal groeit. Dat dementie zoveel meer inhoudt dan ‘vergeetachtigheid’ blijkt uit de verhalen van de mensen zelf. Hoe kunnen we deze ontwrichtende hersenziekte stoppen? Welke vooroordelen leven er over dementie en waarom is onderzoek zo verschrikkelijk hard nodig? Verschillende bekende Nederlanders die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt tonen hun betrokkenheid. Tegelijkertijd wordt er geschakeld met  Kees Tol, die bij het belpanel staat en het laatste nieuws geeft over het aantal donateurs.

Stop dementie
Dementie is momenteel doodsoorzaak nummer 1 in Nederland (bron: CBS). 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen niet alleen elkaar, maar ook zichzelf. Het is de missie van Alzheimer Nederland om dementie te voorkomen of genezen. En dat kan, dementieonderzoek komt dichter- en dichterbij de oplossingen. Maar dan moeten we nú in actie komen, zodat er in de toekomst geen nieuwe patiënten meer bij komen.

'Onvergetelijke Herinneringen', zaterdag 21 oktober bij SBS6.

Birgit Van Mol in 'Het Jaaroverzicht van VTM NIEUWS' (foto: VTM - © VMMa 2013)

Acht jaar geleden, in 2001, hielp cipier Walter Donckers een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Antwerpen. Donckers was 250.000 euro beloofd, maar achteraf bleek het om vals geld te gaan. Donckers gaf zich aan en werd veroordeeld tot 3 jaar cel. Vandaag, 2009, heeft de ex-cipier zijn straf uitgezeten en heeft hij toch nog zijn droom bereikt. Momenteel leidt hij een prinsenleventje in Kroatië. 2. 'Telefacts' gaat op zoek naar de oudste moeder ter wereld. De Indische Raja werd pas op haar zeventigste moeder. Momenteel staat ze op het punt van de troon te worden gestoten door een Britse vrouw van 72, Jenny.

'Telefacts', om 22.20 uur bij VTM.