Vanaf dinsdag nieuw op Eén: 'De Klas'

maandag 30 januari 2017

De human-interestreeks 'De Klas' geeft vanaf dinsdag 31 januari elke week een inkijk in de leefwereld van een groep zestienjarigen. Hoe kijken zij naar de wereld, de maatschappij?

In elke aflevering krijgt een klas vijfdejaars een onverwachte nieuwe leerkracht over de vloer, iemand die ze misschien kennen van televisie. Wat gebeurt er als plots Otto-Jan Ham, Danira Boukhriss of Erik Van Looy lesgeeft? Acht weken lang inspireren leerlingen en leraren elkaar, en snijden ze een thema aan dat bij hen leeft.


Tom Waes: 'Snappen jullie daar iets van? Nee? Dan verstaan we mekaar!'
In 'De Klas' ontdekken de kijkers hoe jongeren van nu leven en denken. Het wordt een les vol vrolijkheid en ernst, met soms turbulente wendingen en vaak vranke meningen, die de kijker –jong en oud- ongetwijfeld terugvoert naar zijn eigen schooltijd.

De krijtlijnen van hun leven
De leerlingen vertellen hoe ze in 2017 samenleven en opgroeien. Pakken ze het anders aan dan vorige generaties? Hoe zien ze zichzelf en wat vinden ze van de wereld buiten de schoolbanken? Is er veel verschil met de apenjaren van de leerkracht? Of is alleen de verpakking anders, maar voelen ze hetzelfde?

In 'De Klas' trekt men de krijtlijnen van het leven, daar groeien interesses en ambities, ontstaan vriendschappen en prille liefdes. Het is ook de plaats waar iedereen samenkomt, jongens en meisjes met verschillende achtergronden en overtuigingen. De plek bij uitstek om een dwarsdoorsnede van zestienjarig Vlaanderen te maken.

Maaike Cafmeyer: 'Ik ben inderdaad die flik uit 'Eigen Kweek', maar als juffrouw heb ik vandaag meer mijn vrouwelijke kant boven gehaald.'

Wat leren acht BV's van de jeugd?
Acht bekende Vlamingen wilden wel eens ondervinden wat het is om voor zo'n klas vol jeugdige branie te staan. Ze geven les over een zelfgekozen thema, gaan in dialoog met de leerlingen, confronteren hen met actuele thema's en peilen naar hun dromen en zorgen.

'De Klas' trok naar vier verschillende scholen, in vier Vlaamse centrumsteden: het Pius X-instituut in Antwerpen, het KTA2 in Hasselt, het Koninklijk Lyceum in Gent en het KTA in Brugge.

Op hun eigen manier proberen de BV's de jongeren iets bij te brengen, iets wat ze zelf belangrijk vinden in het leven. Maar even goed steken ze zelf heel wat op van de nieuwe generatie. En stellen ze vast dat bekend zijn niet noodzakelijk de nodige autoriteit oplevert.

Op het einde van de dag vegen ze het bord af, doodop maar tevreden: met de jeugd van tegenwoordig – de architecten van de samenleving van morgen- komt het wel goed.

Danira Boukhriss: 'In mijn les mag gekust worden, mits wederzijdse toestemming natuurlijk.'

Aflevering 1: Danira Boukhriss over liefde
Danira was als tiener al fel bezig met flirten, daten en jongens kussen. Ze vraagt zich af of de sociale media de spelregels van de tienerliefde sterk hebben veranderd. En ze onthult ook het geheim van een perfecte kus.

'De Klas' op VIAA
De VRT werkt voor 'De Klas' ook samen met het VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering. De komende acht weken publiceert VIAA elke woensdag de afgelopen aflevering van 'De Klas' op Het Archief voor Onderwijs, een online platform exclusief toegankelijk voor leerkrachten. Leerkrachten vinden er een schat aan beeld en geluid om te gebruiken in hun les en vanaf woensdag 1 februari alvast de allereerste aflevering van 'De Klas': https://onderwijs.hetarchief.be.

'De Klas': vanaf 31 januari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.


deklas

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:50
    Door de bomen
    02:15
    Journaallus
  • 23:20
    Kuessipan
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 22:55
    Chicago P.D.
    05:15
    Geen uitzending
  • 22:30
    Bart Cannaerts - We Moeten Nog Eens Afspreken
    01:55
    Geen uitzending
  • 23:25
    Emergence
    00:50
    Geen uitzending
  • 22:30
    Boys
    01:10
    Geen uitzending
  • 23:30
    Married ... With Children
    16:35
    Baywatch
  • 23:00
    Zomerrust
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Sports Late Night
    04:50
    Geen uitzending
  • 23:25
    Friends
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 22:35
    Kitchen Commando
    02:50
    Backroad Truckers
  • 22:35
    The Real Housewives of Beverly Hills
    02:15
    Geen uitzending
  • 23:00
    CSI: Miami
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:40
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 23:25
    De tip
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:00
    De Garde van Gert
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 23:25
    Play Sports Highlights
    02:10
    Eredivisie
  • 23:05
    Grantchester
    02:35
    DCI Banks
  • 23:14
    NOS Studio Sport Eredivisie
    08:00
    NOS Journaal
  • 23:13
    Hans Bloemendal, een muzikaal eerbetoon
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 23:09
    De Kemping
    07:50
    De boterhamshow