Steven Van Herreweghe geeft bijzondere tv-geschiedenis een tweede leven in 'Van Algemeen Nut'

donderdag 14 december 2017
Foto: Eén - © VRT 2017

In zijn nieuwe programma 'Van Algemeen Nut' nodigt Steven Van Herreweghe elke donderdag enkele bekende en minder bekende mensen uit. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: allemaal zijn ze ooit op televisie geweest.

Hij wil zijn gasten beter leren kennen omdat ze hem zijn opgevallen in het rijke beeldarchief van de VRT.

Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Samen met hen zoomt Steven vanuit zijn huiselijke studio elke week dieper in op hun televisiemoment en geeft het een tweede leven.

Steven heeft de voorbije maanden in de kelders van de VRT gebivakkeerd. Hij leerde er heel wat mensen kennen, mensen die door de jaren heen in beeld zijn gekomen op de openbare omroep. Omdat ze hem zijn opgevallen, wil Steven elke week enkele van hen uitnodigen. De keuze van de gasten is gevarieerd en beoogt een goed gesprek met onbekende en bekende mensen. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Samen met hen kijkt Steven terug naar dat grappige, sprekende, ontroerende, schokkende, … fragment en blaast dat fragment een nieuw leven in door het te actualiseren.

Een tweede leven
Elke week ontvangt Steven verschillende gasten om de gekozen fragmenten een tweede leven te geven. Het fragment is dan wel perfect gestockeerd, maar er ontbreekt nog iets. Soms is er extra verheldering nodig of moet het bijgestuurd worden. Het is aan Steven en zijn gasten om, met de kennis van vandaag, de fragmenten te actualiseren en gecorrigeerd opnieuw in het archief te zetten. Klaar voor toekomstige generaties. Zo toonde de openbare omroep 51 jaar geleden hoe je een dame begroet in het openbaar: 'Eerst begroeten de dames elkaar, dan begroeten de heren de dames, en daarna begroeten de heren elkaar.' Opnieuw razend actueel in de nasleep van #metoo.

Steven: 'Indrukwekkend hoeveel straffe beelden en hoeveel bijzondere mensen er de afgelopen 65 jaar op televisie de revue zijn gepasseerd. Het is een echt huzarenstukje om al die mensen terug te vinden. Maar ik heb ze nodig om het fragment een tweede leven te geven. Ik kijk er tegelijk ook enorm naar uit. Dit is echt op mijn lijf geschreven. Ik doe niets liever dan grasduinen in oude fragmenten, foto’s, … op zoek naar spannende of opmerkelijke verhalen.'

Ook bepaalde muzieknummers hebben recht op een tweede leven. Daarvoor krijgt Steven elke week de hulp van de collega’s van Studio Brussel. Huis-DJ Yolotanker neemt oude en verborgen muzikale hits onder handen en blaast ze zo nieuw leven in. Zo kunnen nieuwe generaties kennismaken met vergeten muzikale pareltjes. De aftrap wordt gegeven bij De Roo & Byloo op donderdag 4 januari, de dag van de eerste aflevering op Eén. Daarna zal deze zoektocht en het vernieuwen van oude nummers ongetwijfeld een fantastisch viraal leven leiden.

Opsporing verzocht: hulp van de kijker
Steven vond veel mensen in het beeldarchief, maar niet iedereen is even gemakkelijk terug op te sporen in het echte leven. Daarvoor heeft Steven de kijker nodig. Regelmatig lanceert hij een opsporingsbericht van algemeen nut in de hoop de gezochte persoon snel terug te vinden. Via Facebook en Instagram kan iedereen Steven tips geven zodat hij de gezochte mensen toch nog kan uitnodigen.

'Van Algemeen Nut', vanaf 4 januari elke donderdag om 20.40 uur op Eén. Een programma van Liefhebbers voor Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Staf Coppens (foto: TVvisie - © Roger Mortelmans 2016)

Voor deze laatste aflevering zijn Staf en zijn experten te gast in de Zoo van Antwerpen. Een man heeft een halsketting bij die ontworpen zou zijn door Salvador Dalí. Klopt dat? En wat zegt dat over de waarde? Een verzamelaar heeft twee strips bij: één van Lucky Luke en één van Jerommeke, gepersonaliseerd en gehandtekend door de tekenaars. Expert Karl krijgt dan weer een klein schilderijtje van de hand van de kunstenaar Chauvin te zien. De eigenaar kocht het voor amper 500 euro en deed daarmee wellicht een heel goede zaak. Maar de grootste vondst van de dag is ongetwijfeld een bronzen beeld van de hand van J. Dupon, een belangrijke Belgische beeldhouwer.

'Rijker dan je Denkt?', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers