Nieuw op Eén: 'Leve de Zoo' met Arnout Hauben

donderdag 8 februari 2018

'Leve de Zoo!' In 2018 bestaat de dierentuin van Antwerpen 175 jaar. Die gelegenheid grijpt reportagemaker en meesterverteller Arnout Hauben aan om vanaf 20 februari de kijkers zes afleveringen lang op sleeptouw te nemen doorheen de rijke geschiedenis van ZOO Antwerpen.

Na zijn vele reizen voor onder meer de programma’s 'Ten Oorlog' en 'De Helden van Arnout', trekt Arnout dit keer op een avontuurlijke tocht dichtbij huis. Met mens én dier in de hoofdrol. Een tocht terug in de tijd ook: van de oprichting van de Zoo tot de moderne dierentuin die het vandaag geworden is.


De Antwerpse Zoo spreekt al generaties lang tot de verbeelding. Haar roemrijke verleden maakt deel uit van ons collectief geheugen. Ook de vroegste herinneringen van Arnout Hauben bestaan uit beelden van kleurrijke papegaaien, van olifanten die apennootjes eten en van de imposante gorilla Gust. De Zoo ademt nostalgie en leeft van herinneringen, maar is veel meer dan geschiedenis alleen. Ze is een ontmoetingsplaats voor mens en dier en ze speelt een belangrijke rol bij wetenschappelijk onderzoek en natuurbeheer in binnen- en buitenland.

Arnout: 'Meer nog dan over dieren gaat het verhaal van de Zoo over mensen. Sterker zelfs, de Zoo houdt ons een spiegel voor. Zij doet ons nadenken over onszelf. Over ons gedrag en onze manier van samenleven.'

Dries Herpoelaert, algemeen directeur ZOO Antwerpen: 'Ik ben een fiere directeur en ben zeer dankbaar dat we met zijn allen 175 kaarsjes uit kunnen blazen voor de verjaardag van ZOO Antwerpen. Hoe vier je zo’n verjaardag gepast? Een nieuwe tv-reeks en ons indrukwekkende musicalspektakel ZOO of Life bijten de spits af. De tv-reeks geeft de kijker een unieke blik op ons nog ongekende erfgoed en onze rijke geschiedenis met heel wat kleurrijke figuren. Geniet van de ZOO zoals je ze nog nooit beleefde.'

In de zomer en herfst van 2017 was Arnout zes maanden lang te gast in ZOO van Antwerpen. Hij leefde er mee tussen de dieren en de oppassers, tussen de bezoekers en de onderzoekers. Met elk verhaal dat hij er hoorde, ontvouwde voor hem een stukje van de rijke geschiedenis van de Zoo. Met zijn typerende nieuwsgierigheid en een neus voor boeiende verhalen, weet hij moeiteloos een brug te slaan tussen heden en verleden.

Hoe het vroeger was
175 jaar Zoo is indrukwekkend genoeg voor een uitgebreide terugblik. Zes afleveringen lang krijgt de kijker een zicht op hoe de dierentuin in 175 jaar tijd is veranderd van een privéclub voor de Antwerpse bourgeoisie tot een breed toegankelijke familie- en ontmoetingsplaats. De vele verhalen die samen de geschiedenis van de Zoo vormen, staan vaak in het licht van grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis van de afgelopen eeuwen.

Arnout gaat op zoek naar de allereerste dieren die toekwamen in de Antwerpse Zoo. Hij vertelt en illustreert hoe de olifanten vanuit de Brusselse zoo naar Antwerpen kwamen gewandeld.

De kijkers leren Jefke ‘de neger’ kennen, die samen met de eerste collectie tropische vogels uit de kolonies werd overgebracht. Ze horen over de tijger die ontsnapte en die Antwerpen tijdelijk in een hel veranderde en over de bommenregen op ZOO Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Die geschiedenis wordt tot leven gewekt aan de hand van foto- en filmarchief, kranten en naslagwerken.

Van de directeurs tot olifantje Kai-Mook
Zoals altijd laat Arnout verleden en heden meesterlijk in elkaar vloeien. De verhalen leren ons iets over vroeger, over ons land, en uiteindelijk ook over onszelf.

Elke aflevering gaat over een historische figuur die belangrijk was voor de geschiedenis van de dierentuin. Hij of zij vormt de historische rode draad door de aflevering en staat symbool voor een bepaalde periode in de geschiedenis van de Zoo.

Arnout: 'Een aantal indrukwekkende directeurs van de ZOO krijgen een eerbetoon, maar evengoed de opvallende beeldhouwer Rembrandt Bugatti die jarenlang in de Zoo resideerde, Broeder Hutsebaut die heel wat dieren meebracht van op zijn missies in Congo en Dokter Agatha Gijzen die de wetenschappen in de Zoo introduceerde. En in de laatste aflevering staat een bekende olifant centraal, Kai-Mook.'

Aflevering 1 (20/02): Directeur/Dierenopzetter Jacques Kets – De beginjaren
Arnout vertelt het verhaal van Jacques Kets, in 1843 de allereerste directeur van de Zoo. Kets opent in de Zoo een museum waar vooral opgezette dieren te zien zijn. Maar al snelt haalt hij ook levende dieren naar Antwerpen. De eerste chimpansee, Susanna, komt met de boot uit Congo. Met Jacqueline uit Birma  heeft de Zoo niet veel later haar eerste olifant.

De Zoo vandaag
De aanleiding voor al die grote en kleine historische verhalen vindt Arnout telkens in het hier en nu van de Zoo. Zo is hij verbaasd over het feit dat de gorilla’s plots mogen paren nadat ze verhuisd zijn naar een nieuw, groter, verblijf, volgt hij de training van de olifant die binnenkort moet verhuizen, en hoopt hij samen met de dierenarts dat de zieke dromedaris snel terug gezond wordt. Arnouts jongensachtige inlevingsvermogen trekt de kijker mee in het dagelijkse leven van de Zoo, waar altijd wel ìets gebeurt.

Het gedrag van dieren spreekt enorm tot de verbeelding. Samen met de bezoekers kijkt Arnout er naar de dieren, in al zijn details en in alle schoonheid. De beelden laten zien hoe divers en kleurrijk de dieren én het publiek zijn.

Rasverteller die naadloos heden aan verleden koppelt
Het publiek kent presentator Arnout Hauben van de historisch geïnspireerde human interest-reeksen 'Ten Oorlog' I & II en 'Onder Vlaamse Velden'. In deze alom geprezen programma’s bracht hij de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog onder de aandacht van een breed publiek. Daarna volgde de avontuurlijke reisreeks 'De Helden van Arnout', waarin hij wekelijks de een illustere Belgische avonturier achterna reist.

In al zijn programma’s gaat Arnout op stap met een schat aan historische materiaal in zijn rugzak, om die te toetsen aan het heden. Zijn groot empathisch vermogen leidt telkens tot verrassende verhalen. Verhalen die getriggerd worden door de geschiedenis, maar die alles vertellen over de wereld van nu.

Het boek bij de tv-reeks: Leve de Zoologie!
Ook dit keer schrijft Arnout Hauben een boek dat de verhalen uit de tv-reeks verdiept en verrijkt. Het verschijnt op 20 februari bij Uitgeverij Polis. Voor Leve de Zoologie! werkt Arnout samen met reporter Lander Deweer.

'Leve de Zoo!', vanaf dinsdag 20 februari elke week om 20.35 uur op Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:20
    Villa Politica
    00:55
    VRT NWS laat
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 14:20
    Prinsessia
    21:00
    Geen uitzending
  • 14:05
    Wittekerke
    01:10
    Geen uitzending
  • 14:25
    Blind getrouwd: Australië
    01:30
    Geen uitzending
  • 12:30
    Geen uitzending
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 14:10
    Police Interceptors
    01:15
    Stargate SG-1
  • 14:00
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 10:00
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 14:10
    Friends
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 14:20
    ER
    01:00
    Friends
  • 14:20
    Undercover Boss
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 14:15
    De Eregast
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 14:25
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 13:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 14:16
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 14:05
    Het Weekmenu
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 13:15
    Formule 1
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:55
    The Chelsea Detective
    00:20
    Silent Witness
  • 14:27
    NOS Journaal
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 14:30
    Kruispunt
    00:17
    Nieuwsuur
  • 14:29
    Machtige Mike
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach