Nieuw op Canvas: Stef Biemans volgt migratiespoor van Latijns-Amerika naar VS

zondag 2 april 2017

Tijdens de eerste week van de paasvakantie heeft Canvas elke weekdag een afspraak met Stef Biemans, een Nederlandse journalist die al jaren in Nicaragua woont.

In de vijfdelige reeks 'Americanos' volgt hij het spoor van migranten die vanuit Guatemala naar de Verenigde Staten trekken.


In Europa hebben wij vooral oog voor immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten, maar de grootste migrantencorridor ter wereld loopt vanuit Guatemala door Mexico naar de Verenigde Staten. De meeste migranten lukt het niet om tot in Amerika te raken. Maar voor president Trump zijn het er nog altijd te veel. Dus wil hij een muur. In de vijfdelige reeks 'Americanos' reist Stef Biemans langs de route van de migranten vanuit Latijns-Amerika naar de grens met de VS, waar de woestijn wacht.

Wat brengt mensen zover om de vrijwel onmogelijke tocht te maken? En waar dromen ze onderweg van? En wat als het wél lukt? Voelen de latino’s die het gehaald hebben zich een winnaar? Is hun Amerikaanse droom dan uitgekomen?

'Eigenlijk gaat de reeks over de essentie van het leven: de zoektocht naar geluk.' - Stef Biemans.

'De Latijns-Amerikaanse reportages van Stef Biemans worden steeds beter. Zijn meesterwerk tot nu toe is de serie Americanos.' - NRC Handelsblad

'Americanos' past in het rijtje van de eerder op Canvas uitgezonden reeksen 'Op Zoek naar Frankrijk' (met Wilfred de Bruijn), 'Langs de oevers van de Yangtze' (met Ruben Terlou ) en 'Onze man in Teheran' (met Thomas Erdbrink). In al die reeksen maakten we een roadtrip door een land of een regio in het gezelschap van een Nederlandse 'gids' die het land of de streek bijzonder goed kent omdat hij er zelf al jaren woont of gewoond heeft.

De Nederlandse journalist Stef Biemans (1978) woont al 12 jaar in Nicaragua. Hij kwam er terecht dankzij de liefde en voelt zich er nu helemaal thuis. Hij werd er zelfs een soort televisiester door het programma 'Aventados' (2007), waarbij hij met zijn zwager en een kleine videocamera liftend het land doorreisde. Voor de VPRO werkte hij onder meer als regisseur en presentator van het bekroonde 'Villa Achterwerk'-programma 'Brieven uit Nicaragua', waarin hij voor kinderen vragen beantwoordt over zijn leven in Nicaragua. In 2014 maakte hij de vijfdelige documentaire serie 'Amor' met een snor, over de liefde in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen.

Aflevering 1: Linke Soep – maandag 3 april
Stef Biemans is in Guatemala om uit te zoeken waarom mensen er zo graag weg willen. Zijn reis begint op de grootste begraafplaats van de hoofdstad, waar de dood bijna letterlijk op de loer ligt. Onder meer omdat het er zo gevaarlijk is, willen veel inwoners van Guatemala er weg, bij voorkeur naar de Verenigde Staten. Daar zijn drie manieren voor. Je vraagt een verblijfsvergunning aan, wat vrijwel onmogelijk is. Je probeert een toeristenvisum te krijgen en duikt vervolgens de illegaliteit in, maar zo'n visum krijgt bijna niemand. Of je probeert illegaal de grens over te steken. Vreselijk moeilijk, maar velen proberen het.

Aflevering 2: Het konijn en de wolf – dinsdag 4 april
Schoenen zijn de beste vriend van de reiziger, en blaren zijn grootste vijand. Maar er is natuurlijk ook nog zoiets als de Mexicaanse migratiedienst die je op de hielen zit. Bij de grens tussen Guatemala en Mexico staan tientallen vlotten klaar voor de overzet. Op de brug controleert de douane, maar op de rivier houden ze gek genoeg geen toezicht. Het is een levendige business van mensensmokkelaars, migranten en standjes waar je eten kunt halen. In Mexico begint de jacht op de migranten pas echt, voornamelijk aangespoord door Amerika.

Aflevering 3: De trots van Mexico  - woensdag 5 april
Er is een direct verband tussen de hoeveelheid drugs die in Amerika gekocht worden en het aantal Mexicanen dat illegaal de grens probeert over te steken. Mensen vluchten voor de moorddadige kartels. Maar de ‘Narcos’ worden vreemd genoeg ook bewonderd. 'Het beest' is een beruchte goederentrein die door heel Mexico rijdt en eindigt bij de grens van de Verenigde Staten. Veel migranten brengen een deel van hun reis op deze trein door, dan hoeven ze niet het hele eind te lopen. Op naar het noorden, waar de drugskartels heer en meester zijn.

Aflevering 4: Enkele reis met bonen – donderdag 6 april
Hoe dichter je bij de Amerikaanse grens komt, hoe zwaarder het wordt. Als je al niet bezwijkt onder de hitte van de woestijn loop je nog het risico opgepakt te worden door de Amerikaanse grenswachten of hun informanten. De muur van Trump staat er eigenlijk al. Maar in de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten zit een gat van honderden kilometers. Waar de muur stopt, hoef je alleen maar onder het prikkeldraad door te kruipen om op Amerikaanse bodem te komen. Zo simpel is het. Alleen moet je dan nog wel een vreselijke woestijn door, met grenspatrouilles bovendien. In deze aflevering zien we hoe hoopvolle migranten zich daarop voorbereiden, hoeveel er onderweg sterven en hoe mensen zich inspannen om ze te vinden. Om ze terug te sturen of juist te helpen op hun tocht. Of om hun familieleden te kunnen vertellen dat het allemaal vreselijk is misgegaan.

Aflevering 5: Trocas en trailas – vrijdag 7 april
Wie het lukt de zwaar bewaakte grens van Amerika over te steken, verdient eigenlijk een medaille en een leven vol geluk. Voelen de latino's die het gehaald hebben, zich een winnaar? Is hun 'Amerikaanse Droom' nu uitgekomen? Deze laatste aflevering van Americanos speelt zich helemaal af op Amerikaanse bodem. Te beginnen bij Osman. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter en maakte op afgetrapte Allstars een vijfduizend kilometer lange reis van Honduras naar de Verenigde Staten. Bijna helemaal te voet, met een heel klein stukje zwemmen. Hij ging er op het laatst nog bijna aan onderdoor, maar het is gelukt.

'Americanos', vanaf maandag 3 april om 20.30 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:45
    Journaallus
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:35
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 02:35
    Geen uitzending
    06:40
    Blind getrouwd: Australië
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 01:05
    Geen uitzending
    14:20
    Banlieue 13
  • 03:00
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:45
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 03:15
    Geen uitzending
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 03:15
    Geen uitzending
    02:50
    Backroad Truckers
  • 01:55
    Geen uitzending
    07:25
    Extreme Makeover: Home Edition
  • 01:00
    Geen uitzending
    07:50
    Hailey Dean Mysteries: Death on Duty
  • 00:25
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 03:12
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:55
    De Garde van Gert
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 01:40
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:10
    Eredivisie
  • 02:30
    Grantchester
    02:35
    DCI Banks
  • 02:32
    NOS Journaal
    08:11
    Goedemorgen Nederland
  • 01:40
    Nieuwsuur
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 02:49
    Sophie & Jeroen
    07:50
    De boterhamshow