Nieuw op Canvas: 'Bordertown'

maandag 6 februari 2017

Na Deense, Zweedse en Noorse topfictie krijgen we met 'Bordertown' nu ook voor het eerst een Finse versie van de 'Nordic noir', zoals het genre ondertussen bekend is.

Politiedetective Kari Sorjonen verhuist met zijn familie van Helsinki naar een stadje in de buurt van de Russische grens in de hoop daar wat meer rust te vinden. Maar dat valt nogal tegen. De misdaden waarmee hij daar op de grens tussen twee werelden te maken krijgt, raken hem emotioneel dieper dan ooit tevoren, vooral ook omdat hij er persoonlijk bij betrokken raakt.


Toch is 'Bordertown' - of 'Sorjonen' zoals de reeks in Finland heet - minder hard dan de klassieke Scandinavische krimi's. De reeks combineert misdaadonderzoek met familiedrama in een unieke, exotische setting.

'Bordertown' werd gemaakt door de Finse producent Fisher King in samenwerking met het Franse Federation Entertainment, dat eerder ook al tekende voor de succesvolle spionagereeks 'Bureau des Légendes' (eveneens te zien op Canvas).

Op de grens
Inspecteur Kari Sorjonen (Ville Virtanen) is een van de meest gerespecteerde speurders van de Finse Nationale Opsporingsbrigade. Maar wanneer zijn echtgenote Pauliina (Matleena Kuusniemi) door een hersentumor wordt getroffen, besluit hij Helsinki te verlaten om samen met zijn vrouw en hun tienerdochter Janina (Olivia Ainali) te verhuizen naar de idyllische geboortestreek van Pauliina.

Lappeenranta is een stadje in het oosten van Finland, tegen de grens met Rusland. Kari krijgt er een baan bij de plaatselijke politie. Een rustige job, hoopt hij, ver van de grootstedelijke misdaad.  Maar hij moet er al meteen de dood van een jonge vrouw onderzoeken, wier lijk in het nabijgelegen Saimaa-meer gevonden werd. En daar blijft het niet bij. Er vallen nog meer doden en Kari vreest dat hij te maken heeft met een seriemoordenaar. Daarnaast wordt hij onder meer ook geconfronteerd met ontvoering en drugshandel.

Als gevolg van de gevoelige locatie van Lappeenranta, op de grens met Rusland en op nauwelijks 200 kilometer van Sint-Petersburg, moet Kari ook geregeld samenwerken met collega's uit Rusland en Europol.

Nordic noir revisited
De voorbije jaren werd in zowat alle Scandinavische landen misdaadfictie van topniveau geproduceerd, zowel in de literatuur als op televisie. Eerst was er 'Beck' en 'Wallander', daarna volgde de 'Millennium'-trilogie, 'The Killing', 'The Bridge' en andere 'Jordskotts'. De toon werd gezet door Zweden en Denemarken, maar ondertussen hebben ook Noorwegen ('Occupied' en 'Lilyhammer') en zelfs IJsland ('Trapped', later dit voorjaar op Canvas) hun steentje bijgedragen tot de 'Nordic noir', zoals de Scandinavian wave in de misdaadfictie meestal wordt genoemd.

En nu komt er voor het eerst ook een Finse misdaadserie vanuit het hoge noorden tot bij ons afgezakt. 'Bordertown' werd voor de Finse openbare omroep YLE gemaakt door de Finse producent Fisher King Productions in samenwerking met het Franse Federation Entertainment, dat eerder ook al de succesvolle spionagereeks Bureau des légendes maakte (ook te zien op Canvas). De producenten hebben toch wel gekozen voor een wat andere aanpak. De meeste Scandinavische misdaadseries zweren bij een donkere sfeer, harde verhalen en getroebleerde personages. 'Nordic noir beperkt zich vaak tot de duistere kant van het verhaal', zegt producer Matti Halonen van Fisher King. 'Wij wilden het misdaadverhaal combineren met een familiedrama.'

Lionel Uzan van coproducent Federation bevestigt: 'We waren bijzonder gecharmeerd door de originele scenario's, die het hele genre lijken om te keren. De misdadigers komen uit een andere hoek dan je zou verwachten en het hoofdpersonage is niet de klassieke antiheld. Het risico met een sterk genre als de Nordic noir is dat hetzelfde stramien keer op keer herhaald wordt. Dat wilden we doorbreken door van Kari Sorjonen een echte familieman te maken, die op een normale manier omgaat met zijn naasten en andere mensen. Pas op: de reeks bevat ook echt harde Nordic-noir-elementen, maar onze scope is breder dan dat.'

Daar komen de Finnen
Lappeenranta, de 'bordertown' in kwestie, is de hoofdstad van Fins Karelië, een historisch betwist grensgebied tussen Finland en Rusland. De manier waarop die locatie wordt gebruikt is verrassend. Producer Matti Halonen: 'Het nabije Rusland wordt in 'Bordertown' niet als bedreigend afgeschilderd, zoals dat in Finland vaak het geval is. Integendeel, de meeste misdadigers komen van de Finse kant van de grens. We hebben voor Lappeenranta gekozen omdat een grens altijd voor contrast en spanning zorgt, maar toch ook voor de prachtige natuur, onder meer het nabijgelegen Saimaa-meer.'

Dat laatste was ook voor scenarist en regisseur Miikko Oikkonen heel belangrijk, want hij wou de reeks een cinematografische look geven: 'We wilden met 'Bordertown' een serie maken die ook geschikt is voor het grote scherm. Niet alleen op het gebied van fotografie, maar ook door de beeldvoering, de regie en de montage die het drama ondersteunen. In series ligt de nadruk vaak te veel op het verhaal en de personages, en te weinig op het beeld. Wij hebben geprobeerd een combinatie van de twee te maken.'

'De kijkers van vandaag zijn veeleisend en gesofisticeerd', aldus Lionel Uzan. 'Ze voelen meteen of een reeks echt is of niet. Je mag geen Europese eenheidsworst maken. De taalgrens begint meer en meer te vervagen. Waar een reeks vandaan komt en in welke taal ook, dat maakt niet uit. Zolang ze maar origineel en authentiek is.'

'Bordertown', vanaf dinsdag 7 februari om 23.00 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    02:25
    Journaallus
  • 01:10
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:40
    Wolfje's verhalen
  • 06:40
    Wickie de Viking
    05:15
    Geen uitzending
  • 06:40
    Blind getrouwd: Australië
    03:10
    Geen uitzending
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 01:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 06:35
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    01:45
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:05
    ER
  • 06:30
    Geen uitzending
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:25
    Extreme Makeover: Home Edition
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:45
    Dead Asleep
  • 06:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 06:46
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:15
    Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 06:00
    FIM Motocross World Championship
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 06:30
    London Kills
    02:10
    The Change
  • 06:47
    NOS Journaal
    02:03
    EenVandaag
  • 01:09
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 06:48
    Kiri & Lou
    02:36
    Podium Zwart Unplugged