Nieuw op Canvas: 'Blue Planet II'

maandag 1 januari 2018

In 2002 zond Canvas de baanbrekende serie 'Blue Planet' uit: destijds bestempeld als de 'definitieve' reeks over het leven in en om de zee. Maar kijk: vijftien jaar later zijn de oceanen, onze kennis ervan en de filmtechnieken in die mate geëvolueerd dat een nieuwe reeks zich opdrong: 'Blue Planet II'.

Voor het eerst zijn er twee versies van de reeks: een Nederlandstalige met de commentaarstem van Vic De Wachter (op Canvas); en de originele Engelstalige, met commentaar van de legendarische David Attenborough (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet). Op vrtnu.be zijn beide versies beschikbaar.


Net als 'Planet Earth II' vorig jaar verlegt 'Blue Planet II' opnieuw de grenzen van de natuurdocumentaire, met ronduit adembenemende beelden van het leven in de zeeën en oceanen, en op de kusten over de hele wereld.

De BBC werkte vier jaar aan de reeks en ondernam daarvoor 125 filmexpedities in 39 landen op alle continenten. Ze brachten meer dan 6000 uur onderwaterbeelden mee waaruit zeven afleveringen van een uur werden gedistilleerd.

Drones en gesofisticeerde sleep-, plak- en ultra-HD-camera’s zorgden voor tal van primeurs en haarscherpe beelden, van bizarre inktvissen en jagende orka’s tot de kleinste en meest kleurrijke vissen en koralen.

Maar 'Blue Planet II' heeft ook oog voor de vervuiling en de bedreigingen van de oceanen, die zo cruciaal zijn voor het ecologisch evenwicht op onze planeet.

De muziek in de reeks is van de hand van Hans Zimmer, bekend van onder meer Gladiator, Pirates of the Caribbean, Madagascar en The Lion King, waarmee hij een Oscar won. Voor de ‘prequel’ maakte hij samen met Radiohead een remake van hun nummer Bloom dat herwerkt werd tot Ocean.

'Blue Planet II' telt zeven afleveringen. De reeks wordt uitgezonden vanaf dinsdag 2 januari om 21.15 uur op Canvas, Canvas+ (op het kanaal van Ketnet) en vrtnu.be.

15 jaar later
De zeeën beslaan meer dan twee derden van het aardoppervlak en toch weten we meer over de maan dan over de diepten van de oceaan. Daar wou de BBC iets aan doen.

Het begon allemaal zo'n twintig jaar geleden, toen een team van natuurfilmers van de Natural History Unit van de BBC een serie besloot te maken over de oceanen. De omvang en schaal waren nooit eerder gezien. 'Blue Planet' werd uitgezonden in 2001 (op Canvas in 2002) met commentaar van de legendarische Sir David Attenborough. Het was een eclatant succes dat de ongeëvenaarde reputatie van de BBC inzake natuurreeksen bevestigde.

Maar de voorbije 15 jaar jaren is onze kennis van wat zich onder de golven afspeelt, geëvolueerd. 'Blue Planet II' maakt gebruik van doorbraken in maritieme wetenschappen en de meest geavanceerde technologie om nieuwe waterwerelden te ontdekken en de meest recente ontdekkingen in beeld te brengen.

Nieuwe landschappen en dierenprimeurs
Blue Planet II toont de kijkers verrassende nieuwe landschappen. Methaanvulkanen barsten 650 meter onder de oppervlakte van de Golf van Mexico uit. In de Stille Oceaan is een camerateam getuige van het fenomeen van de zogenaamde 'kokende zee': duizenden tonijnen die tegelijk uit het water opspringen om prooien te bemachtigen en zo voor een geweldig spektakel zorgen. Bemande duikboten duiken dieper dan ooit onder het pakijs van Antarctica, tot wel 1000 meter.

De reeks toont ook een aantal merkwaardige gedragingen van vissen die nog nooit eerder werden gefilmd, zoals een octopus die een harnas maakt met schelpen en stenen, vissen die met een soort gebarentaal communiceren en zeekatten die hun prooi hypnotiseren.

Nieuwe technologie
De recentste ontwikkelingen in de filmtechnologie maken het mogelijk om nieuwe werelden te ontdekken en nieuw gedrag te filmen, op manieren die een generatie geleden onmogelijk waren: sleepcamera’s om roofvissen en dolfijnen van heel dichtbij te filmen terwijl ze op topsnelheid door het water klieven; zuigcamera's die op het lichaam van walvishaaien of orka’s worden ‘geplakt’ zodat de kijkers als het ware een lift krijgt door de oceaan; of ultra high definition-sondecamera's waarmee we oog in oog kunnen komen met de kleinste wezens.

De onderwaterteams kunnen nu ook veel langer onder water blijven dan vroeger doordat ze zuurstof kunnen hergebruiken. Daardoor zijn er nauwelijks of geen luchtbellen meer die het leven onder water of de opnames hinderen. Duikboten met extreem lage-belichting HD-camera’s werden ingezet om voor het eerst het gedrag van humboldtinktvissen te filmen op 800 meter diepte.

In de vorige serie werden luchtbeelden gemaakt vanuit een helikopter met 16mm-camera’s, terwijl dat nu met ultra HD drones kan, die overal veel dichterbij kunnen komen.

Nieuwe relevantie
'Blue Planet II' geeft ook een minder fraai beeld van de oceanen: hoe ze overspoeld worden met plastic afval, hoe de koraalriffen de afgelopen jaren zijn aangetast, en wat de ingrijpende gevolgen zijn van de opwarming van het zeewater. De reeks toont hoe belangrijk de gezondheid van de oceanen voor ons allemaal is.

Zeven afleveringen
De eerste aflevering geeft een overzicht van wat we in de reeks mogen verwachten. Aan de hand van een preview van een aantal primeurs toont deze aflevering dat alles in de oceaan met alles verbonden is en dat ook het leven van de mens in grote mate bepaald wordt door de toestand van de oceaan. De volgende vijf afleveringen focussen telkens op een specifieke biotoop: de diepzee, koraalriffen, de open zee, de groene zee (grasvelden en bossen onderwater) en de kusten.  En de laatste aflevering onderzoekt de toestand van de oceaan vandaag en de risico’s en bedreigingen waarmee de zeeën geconfronteerd worden.

Aflevering 1 : One Ocean
In deze eerste aflevering maken we een zeereis van de tropen naar de polen. Overal bruist het van het leven, heel divers maar toch verbonden.

In de tropen leert een babydolfijn tegen een specifieke koraal schuren met medicinale werking.  Een lipvis gebruikt een aambeeld om schaaldieren te openen. Een reuzenmakreel springt op uit het water om overvliegende vogels uit de lucht te plukken. 

In gematigde zeeën zorgen kraakbeenvissen voor een magisch schouwspel door s’ nachts lichtgevende organismen te activeren. De zwarte zwaardwalvis spant samen met dolfijnen om te jagen. En een vrouwelijke Kobudai-lipvis verandert zomaar van geslacht.

Maar ons oceaansysteem is aan het veranderen. Aan de noordpool is het zomerse zee-ijs de voorbije 30 jaar met 40% gekrompen. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de natuur, onder meer voor een walrusmoeder en haar jong. Zeestromingen stabiliseren het veranderende klimaat min of meer. Maar hoelang nog?

'Blue Planet II', vanaf dinsdag 2 januari om 21.15 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    02:15
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 07:50
    Lou
    05:00
    Geen uitzending
  • 07:40
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    05:15
    Geen uitzending
  • 06:50
    Blind getrouwd: Australië
    01:55
    Geen uitzending
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 01:05
    Geen uitzending
    14:20
    Banlieue 13
  • 07:30
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    04:50
    Geen uitzending
  • 07:15
    Cold Case
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:50
    Backroad Truckers
  • 07:15
    Extreme Makeover: Home Edition
    02:15
    Geen uitzending
  • 07:45
    Hailey Dean Mystery: A Will to Kill
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 07:41
    Ver Gevorderd
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:20
    Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 07:00
    Eredivisie
    04:10
    Premier League
  • 07:20
    Father Brown
    02:35
    DCI Banks
  • 07:39
    Goedemorgen Nederland
    08:00
    NOS Journaal
  • 07:15
    Tijd voor Max
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 07:48
    Zin in Zappelin
    07:50
    De boterhamshow