Met Canvas en Simon Reeve naar de Caraïben

dinsdag 6 oktober 2015

Van Bevergem naar de Caraïben: voor Canvas is het maar een kleine stap. Na de tweede aflevering van de veelbesproken fictiereeks trekken ze woensdag samen met 'adventure journalist' Simon Reeve naar de tropen. In de driedelige current affairs-reisdocumentaire 'Caribbean' volgt hij de gelijknamige kust, van Haïti tot Jamaica.

De Caraïben bestaan uit duizenden tropische eilanden, paradijselijke kusten en een weelderig begroeid vasteland. Maar al bijna even kenmerkend voor de regio zijn haar bewogen geschiedenis vol kleurrijke personages en bittere conflicten, en haar rijke en gevarieerde ‘melting pot’ cultuur. Stof genoeg dus voor Simon Reeve om op onderzoek te gaan en verhalen te sprokkelen. Onderweg heeft hij niet alleen oog voor de prachtige kusten en exotische eilanden, maar ook voor politieke en culturele conflicten, ecologie, werkloosheid, armoede en drugsgeweld.


De reis brengt Simon Reeve van de sloppenwijken van Haïti naar luxueuze toeristische resorts, van de stranden van Barbados naar de olievelden van Venezuela, en van het oerwoud van het eiland St. Vincent naar de door drugsoorlogen geteisterde straten van Honduras.

Aflevering 1
Simon begint zijn reis op het eiland Hispaniola. Het eiland werd ontdekt door Columbus en wordt gedeeld door twee heel verschillende staten: de toeristische Dominicaanse Republiek en het straatarme Haïti. Simon ontdekt de mooie en minder mooie aspecten van de Dominicaanse Republiek. Hij rijdt mee met de antidrugsbrigade van de politie, die probeert de machtige internationale drugskartels rond Santo Domingo een halt toe te roepen. Daarna trekt Simon over de grens naar Haïti en bezoekt hij de beruchte tentenkampen van Cité Soleil, één grote sloppenwijk met bijna een half miljoen inwoners.  Hij maakt ook kennis met de levendige en kleurrijke kant van Haïti, die alles te maken heeft met de unieke geschiedenis van het land.

Aflevering 2
Simon zet zijn reis verder in Barbabos, een speeltuin voor de rijken op aarde en daardoor een van de rijkste Caraïbische eilanden. Het eiland is erg afhankelijk van het luxetoerisme. Simon gaat na wat de gevolgen zijn voor de plaatselijke bevolking. Venezuela is dan weer stukken armer, hoewel het de grootste olie- en gasreserves heeft ter wereld. Simon ontmoet een aantal gewiekste kerels die handel drijven vanuit een zogenoemde 'sloppenwijk in de lucht', een verlaten wolkenkrabber die onderdak biedt aan meer dan 3000 mensen. In Colombia gaat Simon op bezoek bij bananenboeren, die de littekens van de jarenlange burgerconflicten nog met zich meedragen. Maar er is licht aan het einde van de tunnel.

Aflevering 3
In deze laatste aflevering vertrekt Simon aan de afgelegen Caraïbische kust van Nicaragua. Het land staat voor enorme veranderingen, nu er een nieuw kanaal wordt aangelegd tussen de oceanen, een soort tweede Panamakanaal. Daarna reist hij door naar het prachtige Hondurese eiland Roatán, waar het wemelt van de toeristen en van leven in de zee. Het is ook een toevluchtsoord voor Hondurezen die willen ontsnappen aan het wrede geweld op het vasteland. Simon eindigt zijn reis op het iconische Jamaica. Het eiland wil af van de gewelddadige reputatie en probeert de welig tierende corruptie in te dijken. Simon ontmoet een aantal jongeren die hun bendeleven achter zich hebben gelaten en een glimp laten zien van een betere toekomst.

Simon Reeve
Simon Reeve (° 1972) begon zijn journalistieke carrière in het begin van de jaren ’90. Hij focuste daarbij onder meer op wapenhandel, georganiseerde misdaad, nucleaire smokkel en - na de eerste aanslag op de WTC in 1993 – internationaal terrorisme. Dat resulteerde in The New Jackals: Ramzi Yousef, Osama Bin Laden and the Future of Terrorism (1999), één van de eerste boeken over Bin Laden. Na de 9/11-aanslagen van 2002 werd het boek een echte bestseller en Reeve een veel gevraagde commentator over het onderwerp. Later schreef hij ook nog One Day in September (2000), het boek bij de gelijknamige, met een Oscar bekroonde documentaire over de Palestijnse aanslag op de Israëlische team tijdens de Olympische Spelen in München.

Sinds 2003 maakt Simon Reeve ‘current affairs’-reisdocumentaires voor de BBC. Ze vormen zo’n beetje een apart genre: ‘adventure journalism’ wordt het vaak genoemd. Reeve reist door exotische en explosieve regio’s en heeft onderweg oog voor politieke en culturele conflicten, ecologie, werkloosheid, racisme en discriminatie, ziekte en armoede; maar tegelijk zijn het spectaculaire en avontuurlijke reizen door landen met een fascinerende natuur en prachtige landschappen. De vele ontmoetingen met de plaatselijke bevolking, van gezagsdragers tot gewone mensen, zorgen voor interessante en relevante verhalen. Simon Reeve toont zich daarbij een even onverschrokken als sympathieke reporter met een groot inlevingsvermogen. Dat resulteert in boeiende en geregeld grappige 'travelogues' over gebieden waar de mensen vaak onder grote druk staan, maar desondanks toch nog volop optimisme en levensvreugde uitstralen.

De Financial Times noemde Simon Reeve ooit "Michael Palin's heir apparent". De Times ging nog verder en schreef: 'Reeve is a class of his own'. En de Daily Mail: 'Reeve is not content with spectacular landscapes and local colour; he digs deep to come up with real stories'. Simon Reeve werd voor zijn reisreportages onderscheiden met de One World Broadcasting Trust Award wegens zijn 'outstanding contribution to greater world understanding'.

'Caribbean', woensdag 7 oktober 2015 om 22.05 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Susan & Freek (VTM)

Vandaag staat het charmantste koppel uit Nederland centraal: Suzan & Freek. Bij hun vorige deelname in 2022 wisten ze menig Vlaams hart te veroveren en ook deze keer leggen ze hun ziel bloot. In ruil voor zoveel openheid krijgen ze wondermooie versies van hun nummers te horen die hen meermaals tot tranen toe weten te ontroeren.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 17:00
    Witse
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    07:30
    Ketnet Junior
  • 17:00
    Amika
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:40
    Aspe
    05:30
    Geen uitzending
  • 16:05
    Eenmaal Andermaal
    02:30
    Geen uitzending
  • 16:50
    Buffy the Vampire Slayer
    09:00
    Geen uitzending
  • 17:00
    Walker, Texas Ranger
    09:10
    Geen uitzending
  • 17:00
    The X-Files
    15:50
    Married ... With Children
  • 17:00
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 16:40
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 16:55
    Castle
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 16:25
    Scorpion
    02:15
    Backroad Truckers
  • 17:05
    Dr. Phil
    02:20
    Geen uitzending
  • 16:35
    World's Most Evil Killers
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 16:46
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 17:05
    Nuances
    02:00
    Roger van Damme: Bakken
  • 15:10
    Premier League
    03:35
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 16:50
    Midsomer Murders
    02:30
    Grantchester
  • 17:00
    NOS Journaal 17.00 uur
    02:15
    NOS Journaal
  • 17:00
    NOS Journaal 17.00 uur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 16:55
    De Dodelijkste 60
    02:01
    Schiffmacher's Legacy