Ketnet brengt info en duiding over pesten op kindermaat

dinsdag 30 januari 2018

Begin januari lanceerde Ketnet de Move tegen pesten 2018 - STIP IT. De kinderzender van VRT riep op om een sterk signaal te geven tegen pesten door een Manipest te ondertekenen én vier stippen op je hand te zetten.

De respons op deze oproep was massaal. Niet alleen kinderen, maar ook heel wat volwassenen voelden zich aangesproken en de stippen doken de afgelopen weken overal op. Vanaf maandag 5 februari schakelt Ketnet nog een versnelling hoger. De vier boegbeelden van STIP IT trekken rond om het Antipestvirus nog meer te verspreiden. Verschillende reportages gaan dieper in op de actie en Karrewiet brengt duiding op kindermaat. Er is ook plaats voor vragen van de Ketnetters, die op deskundige wijze beantwoord worden door een antipest-experte. Vrijdag 9 februari wordt de Vlaamse Week tegen Pesten op Ketnet afgesloten met het Antipestival. Een festival voor al wie de afgelopen weken 'gestipt' heeft tegen pesten.


'Karrewiet' over pesten
'Karrewiet', het dagelijkse Ketnet-journaal voor kinderen, gaat dieper in op de problematiek van pesten. Een kindreporter gaat op pad en spreekt met een antipest-experte. Wat is pesten juist? En wat is het verschil tussen plagen en pesten? Wat moet je doen als je gepest wordt? Of als je ziet dat er iemand gepest wordt?

'Karrewiet' over pesten, maandag 5 februari om 17.55 uur op Ketnet.
De 'Karrewiet'-app volgt de STIP IT-actie op de voet. Dagelijks om 15.30 uur is er een update over de actie.

Dagelijks programma 'STIP IT'
'STIP IT' is een dagelijks programma van maandag 5 tot en met vrijdag 9 februari waarin bewezen wordt dat het Antipestvirus werkelijk overal verspreid is. In twee reportages zien de Ketnetters telkens de boegbeelden van de actie op pad om nog meer stippen te verspreiden. En ze maken tijd voor een gesprek met kinderen en volwassenen die zelf met pesten te maken kregen. Antipest-experte Kristl Habils beantwoordt vragen van Ketnetters.

'STIP IT', van maandag 5 t.e.m. vrijdag 9 februari om 17.05 uur op Ketnet, in de Ketnet-app en op ketnet.be.

Maandag 5/2
Sander Gillis maakt samen met de leerlingen van een school in Ieper 4 'levende' stippen. Tinne Oltmans ontmoet Laura (12 jaar) die vroeger gepest werd omdat ze anders was, maar nu heel gelukkig is op haar nieuwe school.

Anti-pestexperte Kristl Habils beantwoordt vragen over pesten. Vandaag: Ik begrijp niet waarom ik gepest word. Wat doe ik verkeerd?

Dinsdag 6/2
Tinne Oltmans maakt van 1 middenstip 4 middenstippen op het voetbalveld van de Red Flames. Red Flames speelsters Yana Daniels en Diede Lemey vertellen Tinne Oltmans hoe zij al te maken kregen met pestgedrag.

Vandaag geeft Kristl Habils een antwoord op de vragen: Wat halen die 4 stippen uit? Die kunnen pesten toch niet stoppen?

Woensdag 7/2
Sander Gillis en Thomas Van Achteren hebben een swingend plan om zo veel mogelijk stippen in het winkelcentrum te verspreiden. Een danseres (Hannah, 18 jaar)  bij Let's Go Urban vertelt aan Sander hoe de dansclub ertoe bijgedragen heeft dat zij zich opnieuw goed in haar vel voelde na pestgedrag.

Anti-pestexperte Kristl Habils beantwoordt vragen over pesten. Vandaag: Als ik zie dat iemand gepest wordt, durf ik niet altijd te helpen omdat ik dan bang ben dat ze mij ook gaan pesten.

Donderdag 8/2
Sander Gillis en Leonard Muylle gaan de uitdaging aan om de 4 'warmste' stippen te maken. Dankzij de hulp van de scouts slagen ze er ook in. Leonard ontmoet Wolf (9 jaar) die zowel gepest werd als gepest heeft.

De Ketnetters krijgen een antwoord op de vraag: Hoe kan ik het beste reageren op het moment dat iemand mij aan het pesten is?

Vrijdag 9/2: Antipestival
Vrijdag 9 februari, de slotdag van de Vlaamse week tegen pesten, een speciale aflevering van 'STIP IT'. Ketnet gaat live naar het Antipestival waar Bart Peeters, Laura Tesoro, SLM, Tinne Oltmans en de dansers van LGU optreden. Het volledige festival is te volgen via een livestream in de Ketnet-app en op ketnet.be. Al wie het Manipest ondertekent, krijgt een unieke toegangscode om het festival online bij te wonen.

Over STIP IT
Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten willen alle kinderen en jongeren - en bij uitbreiding iedereen die sympathie heeft voor de Move tegen pesten - overtuigen dat pesten heel fout is. Op ketnet.be en in de Ketnet-app kunnen ze een Manipest ondertekenen waardoor ze plechtig beloven zich aan vier heel belangrijke afspraken te houden die pesten tegengaan. Als ze dat Manipest ondertekend hebben, mogen ze stippen op hun hand tekenen. Want vanaf dat moment zijn ze besmet met het Antipestvirus en kunnen ze het ook doorgeven.

Het Manipest is een een online pagina op ketnet.be. Wie het Manipest ondertekent, belooft om vier afspraken rond pesten na te leven:

Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
Ik praat ervover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Op vrijdag 9 februari is er een Antipestival in de Marconi-studio op VRT. Kinderen die het Manipest ondertekend hebben, krijgen in ruil voor hun engagement een unieke toegangscode waarmee ze het Antipestival via een live-stream op ketnet.be en de Ketnet-app kunnen volgen.

Actrice Tinne Oltmans en Ketnet-wrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren zetten hun schouders mee onder de actie en zijn de boegbeelden van STIP IT.

Tinne Oltmans zingt het themalied van de actie: Stip na stip. Muziek is van de hand van Malin Johansson, Leah Muscat, Stefaan Fernande en Wouter Vander Veken en de tekst van Stefaan Fernande. In de clip zien we dansers van Let's go Urban en meer dan 150 jonge figuranten aan het werk.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:40
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 03:10
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 03:15
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:35
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 01:50
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 03:10
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 01:25
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 03:03
    Voor u getest
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 03:10
    Toasted!
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 02:30
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:35
    Vienna Blood
    02:45
    Midsomer Murders
  • 03:10
    NOS Journaal
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 03:16
    Tekst-TV
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal