Steven Van Herreweghe geeft bijzondere tv-geschiedenis een tweede leven in 'Van Algemeen Nut'

donderdag 14 december 2017

In zijn nieuwe programma 'Van Algemeen Nut' nodigt Steven Van Herreweghe elke donderdag enkele bekende en minder bekende mensen uit. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: allemaal zijn ze ooit op televisie geweest.

Hij wil zijn gasten beter leren kennen omdat ze hem zijn opgevallen in het rijke beeldarchief van de VRT.


Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Samen met hen zoomt Steven vanuit zijn huiselijke studio elke week dieper in op hun televisiemoment en geeft het een tweede leven.

Steven heeft de voorbije maanden in de kelders van de VRT gebivakkeerd. Hij leerde er heel wat mensen kennen, mensen die door de jaren heen in beeld zijn gekomen op de openbare omroep. Omdat ze hem zijn opgevallen, wil Steven elke week enkele van hen uitnodigen. De keuze van de gasten is gevarieerd en beoogt een goed gesprek met onbekende en bekende mensen. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Samen met hen kijkt Steven terug naar dat grappige, sprekende, ontroerende, schokkende, … fragment en blaast dat fragment een nieuw leven in door het te actualiseren.

Een tweede leven
Elke week ontvangt Steven verschillende gasten om de gekozen fragmenten een tweede leven te geven. Het fragment is dan wel perfect gestockeerd, maar er ontbreekt nog iets. Soms is er extra verheldering nodig of moet het bijgestuurd worden. Het is aan Steven en zijn gasten om, met de kennis van vandaag, de fragmenten te actualiseren en gecorrigeerd opnieuw in het archief te zetten. Klaar voor toekomstige generaties. Zo toonde de openbare omroep 51 jaar geleden hoe je een dame begroet in het openbaar: 'Eerst begroeten de dames elkaar, dan begroeten de heren de dames, en daarna begroeten de heren elkaar.' Opnieuw razend actueel in de nasleep van #metoo.

Steven: 'Indrukwekkend hoeveel straffe beelden en hoeveel bijzondere mensen er de afgelopen 65 jaar op televisie de revue zijn gepasseerd. Het is een echt huzarenstukje om al die mensen terug te vinden. Maar ik heb ze nodig om het fragment een tweede leven te geven. Ik kijk er tegelijk ook enorm naar uit. Dit is echt op mijn lijf geschreven. Ik doe niets liever dan grasduinen in oude fragmenten, foto’s, … op zoek naar spannende of opmerkelijke verhalen.'

Ook bepaalde muzieknummers hebben recht op een tweede leven. Daarvoor krijgt Steven elke week de hulp van de collega’s van Studio Brussel. Huis-DJ Yolotanker neemt oude en verborgen muzikale hits onder handen en blaast ze zo nieuw leven in. Zo kunnen nieuwe generaties kennismaken met vergeten muzikale pareltjes. De aftrap wordt gegeven bij De Roo & Byloo op donderdag 4 januari, de dag van de eerste aflevering op Eén. Daarna zal deze zoektocht en het vernieuwen van oude nummers ongetwijfeld een fantastisch viraal leven leiden.

Opsporing verzocht: hulp van de kijker
Steven vond veel mensen in het beeldarchief, maar niet iedereen is even gemakkelijk terug op te sporen in het echte leven. Daarvoor heeft Steven de kijker nodig. Regelmatig lanceert hij een opsporingsbericht van algemeen nut in de hoop de gezochte persoon snel terug te vinden. Via Facebook en Instagram kan iedereen Steven tips geven zodat hij de gezochte mensen toch nog kan uitnodigen.

'Van Algemeen Nut', vanaf 4 januari elke donderdag om 20.40 uur op Eén. Een programma van Liefhebbers voor Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:30
    Meneer Papier
    21:00
    Geen uitzending
  • 06:25
    Kabouter Plop
    01:25
    Geen uitzending
  • 02:50
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 06:00
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 05:55
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:19
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 06:15
    De Chalet aan de Semois
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 06:00
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 06:30
    All Creatures Great and Small
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 06:30
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 06:29
    Clangers
    00:25
    Sophie & Jeroen