Nieuw op En : 'M/V/X' toont het leven van transgenders

donderdag 11 januari 2018
Foto: TVvisie - Roger Mortelmans 2018

In de nieuwe documentairereeks 'M/V/X' op En volgen de makers vier weken lang vijf Vlaamse transgenders. De kijker is getuige van de moeilijke tocht die Ariane, Dylano, Senne, Selina en Paulien afleggen om de man/vrouw te worden die ze altijd al zijn en waar ze nu ook het bijpassend lichaam bij willen.

Zij zijn fysiek man of vrouw maar voelen zich niet zo, hun genderidentiteit komt niet helemaal of slechts gedeeltelijk overeen met hun fysieke geboortegeslacht. Senne verwoordt het op de volgende manier: 'Je bent transgender, je wordt het niet.'

'M/V/X' is geen medisch programma, alhoewel het medisch aspect van de transitie wel aan bod komt. Maar er wordt vooral gefocust op de sociale impact van de vijf personen. Ook de mensen in hun omgeving komen aan het woord, want een transitie doe je niet alleen. Wat zijn de gevolgen van deze ingrijpende beslissing op hun familie en vrienden?

De 20-jarige Ariane (Oost-Vlaanderen), studente, gedroeg zich al op heel jonge leeftijd als een echt meisje. Na een lang en zwaar transitieproces is Ariane eindelijk wie ze wil zijn, een echte vrouw.

Selina, 21, uit Oost-Vlaanderen, is de beste vriendin van Ariane. Ze neemt al twee jaar hormonen en staat op de wachtlijst voor borstvergroting en geslachtsoperatie.

De 19-jarige Senne komt uit West-Vlaanderen gaf een groot geboortefeest voor zijn eerste testosteronspuit, zodat iedereen echt mag weten wie hij werkelijk is.

Paulien uit Antwerpen heeft de beslissing genomen om na 44 jaar eindelijk te zijn wie ze echt is, een vrouw. Haar hele leven lang heeft ze dit gevoel trachten te onderdrukken, omdat in de jaren tachtig de maatschappij niet klaar was voor transgenders.

Dylano (18) uit Limburg staat voor de eerste grote ingreep, de borstverwijdering.

Geen enkel verhaal van de transgenders waarmee de kijker kennis maakt, is hetzelfde. Elke transgender is anders.

In  de serie zit de ene transgender in het begin van het transitieproces, anderen hebben al heel wat of zelfs alle stappen doorlopen. De makers werkten voor deze reeks nauw samen met het Transgender Infopunt en Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent. Het aantal mensen dat zich jaarlijks in het gendercentrum van het UZ Gent aanmelden is het voorbije decennium vertienvoudigd.

Volgens Olivier Goris, netmanager van Eén, geeft 'M/V/X' een grote inkijk in het leven van transgenders. Er werd tevens tijd genomen voor de verhalen, die zeer divers zijn,  en de reeks werd met grote sereniteit gemaakt.

'M/V/X', vanaf woensdag 24 januari vier weken lang om 21.30 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Veerle Baetens en Gilles De Schrijver in 'Code 37' (foto: VTM -  VMMa 2012)

In een hotel in Gent wordt het lichaam aangetroffen van Kristien Devadder, een 35-jarige headhunter die keurig getrouwd is met een tandarts en mama van een vierjarig dochtertje. Alles wijst op een uit de hand gelopen spelletje wurgseks. Voor kersvers hoofdinspecteur bij de zedenrecherche, Hannah Maes, is dit reden genoeg om de zaak af te snoepen van de collega's van moordzaken. Haar team - oude rot Charles, macho Bob en benjamin Kevin - stellen zich vragen bij deze zet, maar ze kunnen niet anders dan hun gedreven en eigenzinnige bazin te volgen. Tijdens het onderzoek wordt al snel duidelijk dat het slachtoffer een nymfomane was die er een dubbelleven op nahield. Wie was de one night stand die haar uiteindelijk fataal is geworden?

'Code 37', om 22.10 uur op CAZ.

Dossiers