'Radio Doc': De Beul van Banda

zaterdag 18 maart 2017

Aan de vooravond van de boekenweek een documentaire over het vaak verboden drama van Slauerhoff over Jan Pieterszoon Coen.

In 1931 schreef J. Slauerhoff een toneelstuk waarin de VOC-topman Jan Pieterszoon Coen als een moordzuchtige despoot werd afgeschilderd. Een opvoering van dit stuk maakte de schrijver, die in 1936 overleed, niet meer mee. Het duurde dertig jaar voordat Jan Pietersz. Coen voor het eerst werd opgevoerd, door de Amsterdamse studentenvereniging Kothurne.

Daarvoor waren drie eerdere pogingen om het toneelstuk ten tonele te voeren door opeenvolgende Amsterdamse burgemeesters verboden omdat de ontluistering van de zeeheld politiek gevoelig lag. Een besloten wereldpremière door Kothurne in 1961 werd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall oogluikend toegestaan. Tom Rooduijn spreekt met historici en betrokkenen bij de eerste voorstelling over de opvoeringsgeschiedenis van dit omstreden stuk.

'Radio Doc: De Beul van Breda', zondag 19 maart om 21.00 uur bij de NTR op NPO Radio 1.

Julie Colpaert in 'Telefacts Zomer' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2016)

Angelina Jolie is een Hollywoodfenomeen. Ze vormde 10 jaar lang een sprookjeskoppel met Brad Pitt, tot het vorig jaar tot een breuk kwam. Jolie is voor velen een rolmodel door haar humanitair werk voor de VN. Maar ze heeft ook een duistere kant, met een drugsverleden en excentrieke ideeën. Een portret van Angelina Jolie, van wie ze vroeger was tot wie ze nu geworden is, met beelden die nog nooit eerder getoond zijn.

'Telefacts Zomer', om 22.10 uur op VTM.