'Radio Doc': De Beul van Banda

zaterdag 18 maart 2017

Aan de vooravond van de boekenweek een documentaire over het vaak verboden drama van Slauerhoff over Jan Pieterszoon Coen.

In 1931 schreef J. Slauerhoff een toneelstuk waarin de VOC-topman Jan Pieterszoon Coen als een moordzuchtige despoot werd afgeschilderd. Een opvoering van dit stuk maakte de schrijver, die in 1936 overleed, niet meer mee. Het duurde dertig jaar voordat Jan Pietersz. Coen voor het eerst werd opgevoerd, door de Amsterdamse studentenvereniging Kothurne.

Daarvoor waren drie eerdere pogingen om het toneelstuk ten tonele te voeren door opeenvolgende Amsterdamse burgemeesters verboden omdat de ontluistering van de zeeheld politiek gevoelig lag. Een besloten wereldpremière door Kothurne in 1961 werd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall oogluikend toegestaan. Tom Rooduijn spreekt met historici en betrokkenen bij de eerste voorstelling over de opvoeringsgeschiedenis van dit omstreden stuk.

'Radio Doc: De Beul van Breda', zondag 19 maart om 21.00 uur bij de NTR op NPO Radio 1.

Birgit Van Mol in 'Het Jaaroverzicht van VTM NIEUWS' (foto: VTM - © VMMa 2013)

Acht jaar geleden, in 2001, hielp cipier Walter Donckers een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Antwerpen. Donckers was 250.000 euro beloofd, maar achteraf bleek het om vals geld te gaan. Donckers gaf zich aan en werd veroordeeld tot 3 jaar cel. Vandaag, 2009, heeft de ex-cipier zijn straf uitgezeten en heeft hij toch nog zijn droom bereikt. Momenteel leidt hij een prinsenleventje in Kroatië. 2. 'Telefacts' gaat op zoek naar de oudste moeder ter wereld. De Indische Raja werd pas op haar zeventigste moeder. Momenteel staat ze op het punt van de troon te worden gestoten door een Britse vrouw van 72, Jenny.

'Telefacts', om 22.20 uur bij VTM.