'Landinwaarts': vrijdag in Breda, Workum en Egmond aan den Hoef

donderdag 18 februari 2016
Foto: © NTR

Het Molenaarschap is door Nederland genomineerd voor de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. Reden genoeg voor Dieuwertje om op pad te gaan met een van de jongste molenaars van Nederland, Jippe.

Deze gepassioneerde student vindt dat de molen een ondergeschoven kindje van de Nederlandse geschiedenis is. Hij laat Dieuwertje een prachtige poldermolen in Egmond aan den Hoef zien en legt uit waarom wij trotser op de Nederlandse molen zouden moeten zijn.

Marjolijn Touw
Dieuwertje gaat op zoek naar de ‘roots’ van musicalster  Marjolijn Touw. Momenteel speelt zij in de musical Nonsens. In Ouderkerk aan de Amstel bezoeken ze de plekken waar Marjolijn als kind graag kwam en stuiten op mooie historische familieverhalen, bijvoorbeeld over de plek waar opa Touw ooit café ’t Koetje had. Met een boot varen ze ook naar de Joodse begraafplaats Beth Haim waar Marjolijn goede herinneringen aan heeft. Op deze begraafplaats ligt de filosoof Baruch Spinoza. Daar ontdekken ze dat Spinoza zelfs een kleine link heeft met de familie van Marjolijn Touw.

Topstuk uit het Jopie Huisman Museum in het Friese Workum
Het Topstuk van deze week is uitgekozen door vrijwilligster van het Jopie Huisman Museum Trudy Bouwsma. Ze kiest voor twee doeken die symbool staan voor een moeilijke periode waar kunstenaar Jopie Huisman doorheen ging. Hij was net gescheiden en doodongelukkig. De Koemelkersbroek gaf aan hoe Huisman er van binnen uit zag. Het Roodbaaien Hemd is prachtig belicht en geeft het gevoel ‘ik mag er weer zijn’.

Janny van der Heijden duikt in de wereld van cress
Janny van der Heijden bezoekt in Monster een kwekerij van kleine aromatische plantjes die voor  een smaaksensatie zorgen op je bord, oftewel cress. Ze zijn er in vele soorten en smaken, het bekendste voorbeeld is tuinkers. Janny ontdekt vernieuwende cress-soorten, zoals plantjes die smaken naar beukennootjes, komijn of oester. Daarnaast leert Janny hoe je met cress je gerecht echt op smaak kan brengen. Yuri Verbeek, chef-kok en cress-kenner bij uitstek, verrast Janny met een paar mooie gerechten waarvoor hij cress als inspiratiebron gebruikt.

Portretten in Breda’s Museum
Met kunsthistorica Rebecca Nelemans krijgen we voorproefje van de tentoonstelling ‘Dat is ook een portret. Van ego tot emo’. Rebecca heeft als gastconservator deze tentoonstelling samengesteld vanuit de collectie  van het Breda’s Museum. De expositie laat zien hoe het portret door de eeuwen heen veranderd is, mede door de opkomst van nieuwe technieken. Er zijn zowel portretten te zien van oude meesters en eigentijdse kunstenaars. Rebecca laat ook een deel zien van de pop up-tentoonstelling van de Dutch Master Painters.

'Landinwaarts', vrijdag 19 februari om 19.20 uurop NPO 2

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo één logo V3 één V3

Opgroeien met een andere geaardheid, het zou geen probleem meer mogen zijn. Maar jammer genoeg is dat nog niet altijd zo. LHBT-jongeren (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) krijgen meer dan hun leeftijdsgenoten af te rekenen met mentale problemen. Deze zijn vaak het gevolg van homofobe ervaringen. Olly Alexander, de populaire Britse acteur en frontman van de elektropopband Years & Years, wil dit taboe doorbreken. Hij getuigt eerlijk over z'n eigen eetstoornis, depressie en drugverslaving die hij daardoor ontwikkelde. Voor het eerst in z'n leven bekent hij ook aan z'n mama met welke problemen hij jarenlang heeft geworsteld. En hij praat heel open met lotgenoten en hun families.

'Growing Up Gay', om 21.25 uur op Eén.

Dossiers