'Kwesties' zondag vanaf Kwaku over jongeren en schulden

zaterdag 15 juli 2017

Rob Oudkerk en Marianne van den Anker zijn zondagavond op het Kwaku Summer Festival in Amsterdam Zuidoost, één van de armste stadsdelen van Nederland. Ze staan daar omdat ze het in de zomerserie met jongeren gaan hebben over schulden.

Zo'n 20.000 jongeren in Amsterdam hebben grote schulden, dat is 15 procent van alle jongeren in Amsterdam. Waar komen die schulden vandaan? Komt het door roekeloze uitgaves aan dure gympen en hoge telefoonrekeningen? Of zijn schulden niet te voorkomen met het huidige studieleenstelsel en de overspannen woningmarkt met bijkomende hoge huren?

Wie gaat dit probleem oplossen? Moet de gemeente, zoals nu bij een proef in Den Haag, bijspringen of houden we het bij 'eigen schuld, dikke bult'?

Marianne van den Anker praat op het festivalterrein met ouders over dit probleem: ben je als ouder mede verantwoordelijk voor de schulden van de eigen kinderen? Of moet de gemeente juist bijspringen en bijsturen? Of moeten de kinderen zelfstandig de problemen oplossen?

Rob Oudkerk praat met jongeren in de bus over het probleem van schulden; waar ligt de oorzaak en is het tegenwoordig onoverkomelijk om leningen af te sluiten? En wiens schuld is het dat ? Of worden we gewoon te veel verleid?

Te gast

Rob Oudkerk: Bo Lemmens (jonge socialisten), Ronald Etman (bouwer van schuldenwisserapp), Jelena (heeft schulden), Iem Biyati (jonge liberatische partij), Luc Tissingh (student), Roger Buyne (rapper Lost, treedt op bij Kwaku) 

Marianne van den Anker: Ivette Forster (directrice Kwaku), Gideon Everduim (rapper en ouder), Sherida Biesman (ouder)

'Kwesties', zondag 16 juli om 20.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Birgit Van Mol in 'Het Jaaroverzicht van VTM NIEUWS' (foto: VTM - © VMMa 2013)

Acht jaar geleden, in 2001, hielp cipier Walter Donckers een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Antwerpen. Donckers was 250.000 euro beloofd, maar achteraf bleek het om vals geld te gaan. Donckers gaf zich aan en werd veroordeeld tot 3 jaar cel. Vandaag, 2009, heeft de ex-cipier zijn straf uitgezeten en heeft hij toch nog zijn droom bereikt. Momenteel leidt hij een prinsenleventje in Kroatië. 2. 'Telefacts' gaat op zoek naar de oudste moeder ter wereld. De Indische Raja werd pas op haar zeventigste moeder. Momenteel staat ze op het punt van de troon te worden gestoten door een Britse vrouw van 72, Jenny.

'Telefacts', om 22.20 uur bij VTM.

Dossiers