'Kwesties' zondag live vanuit Almere

zaterdag 10 maart 2018

In Nederland zitten 4200 leerplichtige kinderen langer dan drie maanden thuis volgens cijfers van de minister van onderwijs, Arie Slob. Daarbij komen nog eens 5500 kinderen die een vrijstelling van leerplicht hebben gekregen. In 2010 waren dat nog 3100 kinderen.

Almere staat met 128 thuiszitters op plek 5 van de grootste 32 gemeenten van Nederland. Aan het eind van het schooljaar 2015/2016 waren dat er nog steeds 55. Scholen in Almere melden in 41% van de gevallen verzuim zodanig onvolledig dat leerplichtambtenaren op grond daarvan niks kunnen doen.

Ook in Almere neemt het aantal vrijstellingen van onderwijs toe. In schooljaar 2014/2015 22 kinderen, in schooljaar 2016/2017 maar liefst 82. Ook gaan er 20% meer kinderen naar het speciaal onderwijs. In 2015 bleek daarnaast nog eens 37% van de scholen in Almere zwak te zijn.

Hebben ze het verzuim in Almere niet goed op orde? Nemen de scholen wel verantwoordelijkheid of zijn de leerplichtambtenaren te laks? Wordt het probleem van thuiszitters voldoende aangepakt? Wordt vrijstelling voor leerplicht te snel afgegeven? Moeten scholen actiever alternatieven gaan zoeken voor hun leerlingen? Of zijn ouders onrealistisch over de mogelijkheden van hun kind?

Daarover gaat Marianne van den Anker in Almere in gesprek met politieke partijen, ouders van (ex-)thuiszittende kinderen, een leerplichtambtenaar en een oud-directeur van speciaal onderwijs, tevens initiatiefnemer voor de onderwijscamper.

Te gast
Johan Blokzijl (Ouder van kind dat één jaar thuis heeft gezeten)
Janine Scherpenberg (Ervaringsdeskundige en initiatiefnemer Ouderkracht voor ‘t Almeerse kind)
Erik Siebel (Oud-directeur speciaal onderwijs, initiatief onderwijscamper)
Ans DeSumma-Kreelekamp (Fractievoorzitter SP gemeente Almere)
Jan Lems (Fractievoorzitter D66 gemeente Almere)
Hilde van Garderen (Fractievoorzitter VVD gemeente Almere)
Brita Waalkens (Leerplichtambtenaar gemeente Almere)

Zondag live op NPO Radio 1
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Het debatprogramma 'Kwesties' (NTR) reist de komende weken af naar verschillende probleembuurten in heel Nederland. Lokale partijen mogen hun oplossingen aandragen en inwoners krijgen de kans om hun lokale politici live op de radio aan de tand te voelen over de problemen die zij ervaren.

'Kwesties', zondag 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1. Meediscussiëren kan, door tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-site een bericht te sturen tijdens de uitzending.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Lim, Shaun en Morgan bereiden zich voor op de operatie van een 14-jarig meisje dat geboren is met haar hart buiten haar borstkas. Gezien haar leeftijd zou er genoeg ruimte moeten zijn om het hart terug te kunnen plaatsen. Wanneer uit de CT-scan blijkt dat dit toch niet het geval is, stelt Morgan een ingreep voor waar Shaun twijfels over heeft. Een andere patiënt is de 12-jarige Eric, die ernstig ziek is en met spoed een levertransplantatie nodig heeft. Een veroordeelde moordenaar wil orgaandonor zijn, maar iedereen heeft grote twijfels over zijn motieven.

'The Good Doctor', om 23.45 uur bij VTM.

Dossiers