In 'Brandpunt' gevecht Jessica Villerius tegen Amerikaanse justitie

maandag 23 oktober 2017

In 'Brandpunt' van 24 oktober het gevecht van Jessica Villerius tegen de Amerikaanse justitie. Ruim vier jaar lang spit de documentairemaker in de zaak van de ter dood veroordeelde Clinton Young.

De 34-jarige Clinton wacht al meer dan 16 jaar in een Texaanse dodencel op zijn executie. In 2001 wordt de dan net 18-jarige Texaan veroordeeld voor een dubbele moord. In 2013 verdiept Villerius zich, na haar eerste ontmoeting met Clinton, in zijn zaak. Vanuit een metalen kooi vraagt de radeloze Young de documentairemaker hem te helpen. Al snel ontdekt ze dat de veroordeling op louter indirect bewijs steunt en aan alle kanten rammelt. Ze raakt gegrepen door de vraag: kán hij het wel gedaan hebben?

Belangrijk bewijsstuk
Deze zomer werd een belangrijk bewijsstuk, een paar handschoenen, onder grote druk getest. De resultaten waren hard en helder: het sluit Clinton als dader uit van in ieder geval de tweede moord, waarop zijn terdoodveroordeling in zijn geheel rust. Clinton’s advocaten dienden enkele weken geleden een niet mis te verstane motie in bij de rechter met het nadrukkelijk verzoek de executie te annuleren of op zijn minst uit te stellen naar aanleiding van dit bewijs, maar zal de rechter er ontvankelijk voor zijn?

Lichtpuntje
Jessica reist voor Brandpunt naar Texas en spreekt in de dodencel met Clinton aan de vooravond van zijn executie. Het kan zijn laatste gesprek zijn als de rechter op 16 oktober besluit dat hij 10 dagen later toch de dodelijke injectie moet krijgen. Ook spreekt de documentairemaker met zijn moeder en zus die al die jaren tussen hoop en vrees hebben geleefd en nu eindelijk na 16 jaar een lichtpuntje hebben.

'De laatste kans' is de eerste reportage die Jessica Villerius voor 'Brandpunt' maakt. De zaak staat symbool voor al die veroordeelden in een Amerikaanse dodencel met rammelende zaken. Sinds september 2017 is de documentairemaker één van de zes gezichten van het KRO-NCRV-programma.

'Brandpunt', dinsdag 24 oktober om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Birgit Van Mol in 'Het Jaaroverzicht van VTM NIEUWS' (foto: VTM - © VMMa 2013)

Acht jaar geleden, in 2001, hielp cipier Walter Donckers een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Antwerpen. Donckers was 250.000 euro beloofd, maar achteraf bleek het om vals geld te gaan. Donckers gaf zich aan en werd veroordeeld tot 3 jaar cel. Vandaag, 2009, heeft de ex-cipier zijn straf uitgezeten en heeft hij toch nog zijn droom bereikt. Momenteel leidt hij een prinsenleventje in Kroatië. 2. 'Telefacts' gaat op zoek naar de oudste moeder ter wereld. De Indische Raja werd pas op haar zeventigste moeder. Momenteel staat ze op het punt van de troon te worden gestoten door een Britse vrouw van 72, Jenny.

'Telefacts', om 22.20 uur bij VTM.