'Het Uur van de Wolf': Thomas Verbogt Ik begon te schrijven toen ik drie was

woensdag 20 september 2017

Het schrijverschap van Thomas Verbogt begint als hij drie jaar is. Hij is nog niet bij machte om te schrijven, maar ontdekt de kracht van zelfverzonnen verhalen. De oorzaak ligt in een traumatische gebeurtenis die hem heeft gevormd: hij wordt ernstig ziek en tijdens een ziekenhuisopname wordt hij langdurig van zijn ouders en iedereen afgesneden.

Het maakt diepe indruk op de kleine Thomas. 'Toen werden mijn gedachten verhalen, ze fladderden om me heen. Mooie en angstige verhalen, die bij me bleven, en troost gaven in een bange droom. Zo overleefde ik.'

Filmmaakster Ditteke Mensink maakte in nauwe samenwerking met Verbogt een poëtische verbeelding van zijn jeugdervaringen. De documentaire ‘Ik begon te schrijven toen ik drie was’ is een reis door het hoofd van de schrijver.

De focus van de film ligt bij de jeugdjaren van Verbogt. Hij is een dromerig kind dat graag alleen is en in zijn hoofd een eigen wereld maakt. 'Ik wil alleen maar schrijver zijn, de rest kan me niets schelen. Ik wil alleen maar alles verzinnen, anders raak ik in paniek'. Het verstevigt de relatie met zijn moeder, terwijl het contact met zijn vader moeizamer wordt.

In de film richt Verbogt zich tot zijn (inmiddels overleden) vader, om de afstand met hem te overbruggen. De visuele interpretatie van regisseur Mensink, waarin onder meer animaties wordt gebruikt, geeft ruimte aan de fantasie van de kijker. Daarmee is de ontroerende film ook een ode aan de kracht van verbeelding.

Regie: Ditteke Mensink
Producent: Pieter van Huystee Film & TV

'Het Uur van de Wolf', donderdag 21 september om 22.55 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Jim Levenstein heeft eindelijk al zijn moed bij elkaar geraapt om zijn vriendin Michelle ten huwelijk te vragen. Ze zegt toe, maar Jim ontdekt al snel dat er hem een nog grotere uitdaging wacht: een goede indruk maken op zijn aanstaande schoonouders. Terwijl Jim er alles aan wil doen om de ouders van Michelle te imponeren, bewegen Finch en Stifler hemel en aarde om haar jongere zus in bed te krijgen. En dan is er ook nog Jims vrijgezellenavond, dat een onvergetelijk gebeuren belooft te worden.

Met: Jason Biggs (Jim Levenstein), Seann William Scott (Steve Stifler), Alyson Hannigan (Michelle Flaherty), Eddie Kaye Thomas (Paul Finch), Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers).

'American Pie: The Wedding', om 20.40 uur op CAZ.

Dossiers