'De Wandeling' zaterdag: Boaz Spermon

vrijdag 17 februari 2017
Foto: © KRO-NCRV 2016

Boaz Spermon (32) leeft een volkomen onbevreesd en onbezorgd leven. Hij is net afgestudeerd, heeft een goede baan en woont in Amsterdam. Een typische, jonge gozer die doordeweeks hard werkt en in het weekend de kroeg in duikt met zijn vrienden. Tot vier jaar geleden.

Binnen een paar maanden tijd staat zijn leven compleet op zijn kop. Diagnose: Multiple Sclerose.

Waar mensen in sommige gevallen tien tot vijftien jaar zo goed als klachtenvrij door het leven gaan na de eerste symptomen, blijkt bij Boaz al snel dat hij een agressieve vorm van deze ziekte heeft. Hij belandde vorig jaar in een rolstoel na een zware MS-aanval. Vanaf het moment dat hij de diagnose te horen krijgt, besluit hij niet bij de pakken neer te zitten en alles uit de kast te trekken om deze ziekte de baas te worden.

Boaz doet zelf onderzoek en ontdekt dat in het buitenland een bijzondere behandelmethode wordt aangeboden. Hij blijkt hiervoor in aanmerking te komen en na een grootschalige actie om geld in te zamelen, vertrekt hij naar Uppsala in Zweden om zijn immuunsysteem te resetten. Hij komt daar binnen in een rolstoel en wandelt naar buiten.

Hoewel het een heel stuk beter gaat met Boaz, zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Hij heeft blijvende schade, waardoor hij nog steeds niet ver kan lopen en ook andere dagelijkse dingen hem veel meer moeite kosten dan voorheen. 'Alles is hetzelfde, behalve ik.' Bovendien is de ziekte door de behandeling stilgelegd, maar voor hoelang: dat weet niemand. 'De enige zekerheid die je krijgt na de diagnose, is dat alles in de toekomst onzeker is.'

'De Wandeling', zaterdag 18 februari om 18.05 uur op NPO 2.

Birgit Van Mol in 'Het Jaaroverzicht van VTM NIEUWS' (foto: VTM - © VMMa 2013)

Acht jaar geleden, in 2001, hielp cipier Walter Donckers een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Antwerpen. Donckers was 250.000 euro beloofd, maar achteraf bleek het om vals geld te gaan. Donckers gaf zich aan en werd veroordeeld tot 3 jaar cel. Vandaag, 2009, heeft de ex-cipier zijn straf uitgezeten en heeft hij toch nog zijn droom bereikt. Momenteel leidt hij een prinsenleventje in Kroatië. 2. 'Telefacts' gaat op zoek naar de oudste moeder ter wereld. De Indische Raja werd pas op haar zeventigste moeder. Momenteel staat ze op het punt van de troon te worden gestoten door een Britse vrouw van 72, Jenny.

'Telefacts', om 22.20 uur bij VTM.