'De Wandeling' zaterdag: Boaz Spermon

vrijdag 17 februari 2017
Foto: © KRO-NCRV 2016

Boaz Spermon (32) leeft een volkomen onbevreesd en onbezorgd leven. Hij is net afgestudeerd, heeft een goede baan en woont in Amsterdam. Een typische, jonge gozer die doordeweeks hard werkt en in het weekend de kroeg in duikt met zijn vrienden. Tot vier jaar geleden.

Binnen een paar maanden tijd staat zijn leven compleet op zijn kop. Diagnose: Multiple Sclerose.

Waar mensen in sommige gevallen tien tot vijftien jaar zo goed als klachtenvrij door het leven gaan na de eerste symptomen, blijkt bij Boaz al snel dat hij een agressieve vorm van deze ziekte heeft. Hij belandde vorig jaar in een rolstoel na een zware MS-aanval. Vanaf het moment dat hij de diagnose te horen krijgt, besluit hij niet bij de pakken neer te zitten en alles uit de kast te trekken om deze ziekte de baas te worden.

Boaz doet zelf onderzoek en ontdekt dat in het buitenland een bijzondere behandelmethode wordt aangeboden. Hij blijkt hiervoor in aanmerking te komen en na een grootschalige actie om geld in te zamelen, vertrekt hij naar Uppsala in Zweden om zijn immuunsysteem te resetten. Hij komt daar binnen in een rolstoel en wandelt naar buiten.

Hoewel het een heel stuk beter gaat met Boaz, zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Hij heeft blijvende schade, waardoor hij nog steeds niet ver kan lopen en ook andere dagelijkse dingen hem veel meer moeite kosten dan voorheen. 'Alles is hetzelfde, behalve ik.' Bovendien is de ziekte door de behandeling stilgelegd, maar voor hoelang: dat weet niemand. 'De enige zekerheid die je krijgt na de diagnose, is dat alles in de toekomst onzeker is.'

'De Wandeling', zaterdag 18 februari om 18.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo VTM

Melanie Parker, architecte en moeder van Sammy, en Jack Taylor, columnist voor een krant en vader van Maggie, zijn allebei gescheiden. Wanneer hun twee kinderen door een misverstand hun schoolreis missen, zit het viertal met elkaar opgescheept. Aanvankelijk vlot het niet tussen Melanie en Jack, aangezien de twee hun negatieve ervaringen uit het verleden op elkaar projecteren, maar langzaam lijken ze toch naar elkaar toe te groeien.

'One Fine Day', film met oa. George Clooney, om 21.50 uur op VTM.

Dossiers