'CoLive!' herdenkt de sterfdag van Chet Baker

zaterdag 11 mei 2013

Aankomende zondag staat het programma 'CoLive!' van de NTR op Radio 6 soul & jazz volledig in het teken van trompetlegende Chet Baker.

Het is aanstaande zondag precies 25 jaar geleden dat Chet Baker uit het raam van hotel  Prins Hendrik in Amsterdam viel. Ter nagedachtenis zal Vincent van Engelen met Bob Hagen terugblikken op het leven van Baker. Daarnaast zijn de concerten van Fay Claassen 'Remembering Chet Baker' en de 'Tribute to Chet Baker' van Rob van Bavel, Ruud Ouwehand en John Engels te horen.

Deze zondag is het 25 jaar geleden dat Chet Baker overleed dus staat het programma 'CoLive!' in zijn geheel in het teken van de trompetlegende. In de nacht van 12 op 13 mei stierf de trompettist ter plekke in de Prins Hendrikkade in Amsterdam, waarschijnlijk onder invloed van drugs. In de uitzending van zondag spreekt Vincent van Engelen met Bob Hagen over Chet Baker. Bob Hagen is de voorzitter van Stichting Jazz Impuls, de initiatiefnemende organisatie van de concerten ter nagedachtenis van Chet Baker en een herdenking bij zijn monument in Amsterdam.

Vincent en Bob gaan zondagavond kriskras door het leven van Baker en belichten de verschillende kanten van zijn carrière. Zo was de trompettist niet altijd populair in de jazzscène uit zijn tijd. Daarnaast werd zijn zang sterk afgekeurd. Bob Hagen heeft de beste stukken uitgezocht maar laat de diepe dalen uit het leven van Baker niet buiten beschouwing. Verwacht dus muziek waarin de absolute improvisator te horen is, maar ook de minder goede stukken.

Twee bijzondere concerten in het teken van Chet Baker worden uitgezonden deze zondag. Allereerst 'Remembering Chet Baker', de show van Fay Claassen in LantarenVenster te Rotterdam op 23 maart dit jaar. Het eerste deel van het concert 'scat' ze de nummers en het tweede deel zingt ze, waaronder haar lievelingsnummer 'I Fall In Love Too Easily'. Verder hoor je in deze special van 'CoLive!' het 'Tribute To Chet Baker'-concert in het Bimhuis van Rob van Bavel, Ruud Ouwehand en John Engels van afgelopen 14 april, opgenomen door de VPRO. De beroemde Nederlandse drummer John Engels kende Chet Baker goed. Hij noemt zijn tournee met Baker in Japan (tevens keuzeconcert) het hoogtepunt van zijn carrière.

De keuzeconcerten van deze week staan ook allemaal in het teken van Chet Baker. Die drie concerten zijn de beste uit zijn carrière volgens Bob Hagen. De luisteraars kunnen kiezen voor Chet’s concert uit 1985 in de Italiaanse Moonlight Club, voor zijn show in Brussel uit 1983 of voor het album 'Chet Baker in Tokio' uit 1987. Stemmen kan op de website.

'CoLive!', zondag 12 mei om 20.00 uur op Radio 6 Soul & Jazz.

En logo n logo V3

Belgi, 1978. Op een zolder in een ziekenhuis wachten zwangere tienermeisjes in het geheim hun bevalling af. Katja, Roxy en een stel andere levenslustige meisjes zijn te jong voor de liefde en al bijna moeder. Sommigen willen deze misstap zo snel mogelijk achter zich laten, maar Katja, die zelf wees is, denkt daar duidelijk anders over. Ze verlangt intens naar haar baby. Op de zolder delen de meisjes lief en leed, smeden ze vriendschappen en zoeken ze afleiding in een verzonnen universum van zorgeloze dromen en mysterieuze spelletjes tijdens het lange, lange wachten. Tot die veilige zeepbel uiteenspat. Plots wordt Katja zich pijnlijk bewust van de plannen die achter haar rug worden gesmeed. Ze is echter niet van plan dit met haar, noch met haar baby te laten gebeuren.

Drama van Patrice Toye, gebaseerd op waargebeurde feiten.

'Little Black Spiders', om 20.45 uur op En.