Laatste aflevering van 'Rijker dan je Denkt?'

maandag 22 januari 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2016

In de laatste aflevering van 'Rijker Dan Je Denkt', op 23 januari, worden Staf en de experten verwelkomd in Antwerpen, meer bepaald in de recent gerenoveerde zalen van de Zoo.

'Het wordt dus een beestige dag!', zegt Staf opgetogen. De prachtige art-nouveau-stijl van het Elisabeth-gebouw vormt het ideale decor voor de laatste schattingsdag. Een ketting van Salvator Dalí, een matroesjka-pop en een oude Leica-camera: ook tijdens deze slotdag passeren een heleboel curiositeiten de revue.

Eén man kon geen betere locatie kiezen om zijn voorwerp te laten taxeren. Op de schattingsdag in de Zoo daagt hij op met een miniatuur van het imposante beeld dat aan de ingang te pronken staat: een bronzen kameel. Volgens expert Bruno Speybrouck gaat het wel degelijk om een origineel miniatuur van de hand van Josuë Dupon, één van de belangrijkste Belgische beeldhouwers, die in Antwerpen verschillende beelden heeft ontworpen. Het bronzen werk is dus een flinke duit waard. Als Staf de prijs hoort, staat hij perplex: 'Zelfs die kameel zou zich een bult schrikken!'

Maar de bronzen kameel is zeker niet de enige schat die ontdekt wordt tijdens de taxatiedag. Een jonge man komt naar expert Jo Vandercappellen met een gouden halsketting, die volgens zijn grootvader gemaakt zou zijn door Salvator Dalí, de wereldberoemde surrealistische schilder. 'Zonder twijfel een échte Dalí', bevestigt de expert, die meteen zijn signatuur opmerkt in het goud. De ketting is bovendien gebaseerd op een bekend schilderij van hem. Maar stijgt ze daardoor ook in waarde?

Expert Karl Marcelis krijgt dan weer een klein schilderijtje van de hand van Chauvin onder ogen. De eigenaar, die al jaren rommel- en brocantemarkten afschuimt, vond het een mooi werk, maar daar denkt zijn vrouw anders over. Staf doet een bod van 150 euro en voor die prijs mag hij het meteen mee naar huis nemen van haar. Haar echtgenoot wacht toch liever het oordeel van de expert af. Een verstandige beslissing, zo blijkt. Volgens Marcelis is het werk 175 jaar oud en was de schilder een soort impressionist avant la lettre. Grote schilderijen van hem worden voor €40.000 geveild. 'Sorry Staf, de deal gaat niét door', lacht de eigenaar als hij de prijs te horen krijgt.

Iemand anders heeft dan weer twee striptekeningen bij: één van Lucky Luke en één van Jerommeke. Beide zijn gepersonaliseerd en gehandtekend door de striptekenaars zelf. Dat ze origineel zijn, staat buiten kijf, maar de eigenares heeft tot op heden geen idee van de waarde ervan.

'Rijker Dan Je Denkt?', dinsdag 23 januari om 20.35 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Veerle Baetens en Gilles De Schrijver in 'Code 37' (foto: VTM - © VMMa 2012)

In een hotel in Gent wordt het lichaam aangetroffen van Kristien Devadder, een 35-jarige headhunter die keurig getrouwd is met een tandarts en mama van een vierjarig dochtertje. Alles wijst op een uit de hand gelopen spelletje wurgseks. Voor kersvers hoofdinspecteur bij de zedenrecherche, Hannah Maes, is dit reden genoeg om de zaak af te snoepen van de collega's van moordzaken. Haar team - oude rot Charles, macho Bob en benjamin Kevin - stellen zich vragen bij deze zet, maar ze kunnen niet anders dan hun gedreven en eigenzinnige bazin te volgen. Tijdens het onderzoek wordt al snel duidelijk dat het slachtoffer een nymfomane was die er een dubbelleven op nahield. Wie was de one night stand die haar uiteindelijk fataal is geworden?

'Code 37', om 22.10 uur op CAZ.

Dossiers