'Koppen' donderdag over de werking van 'de boekskes'

woensdag 30 januari 2013

Het begon allemaal met Ann Van Elsen en haar Facebook-interview. Tijd om de werkwijze van 'de boekskes' even te belichten, vond 'Koppen'. En ook: de nieuwe koning van Nederland, op donderdag 31 januari in 'Koppen' op En.

Hoe werken 'de boekskes'?
Wekenlang stond Ann Van Elsen op de covers van de populaire bladen met verhalen over haar echtscheiding. Ze koos ervoor zichzelf te interviewen op haar Facebook-pagina. Een statement. Hoe gaan 'de boekskes' eigenlijk te werk? 'Koppen' vroeg het aan Goedele Liekens, Helmut Lotti, Gene Bervoets, Wout Bru én ex-medewerkers.

'De laatste tien jaar gaan de roddelbladen steeds verder', stelt ook ervaren society-journalist Frank Willemse vast, 'minder gêne, minder deontologie.' En dat kan ver gaan, bevestigen verschillende ex-medewerkers aan 'Koppen'. Over het gebruik van anonieme bronnen, financiële bonussen voor smeuïge primeurs en het intimideren van BV's.

Als reactie daarop spreken Goedele Liekens, Helmut Lotti en Gène Bervoets al jaren niet meer met 'de boekskes'. En toch staan ze vaak op verschillende voorpagina's. 'Goedele, we maken je kapot', zeiden ze me letterlijk, 'schandalig dat we dit accepteren onder het mom van persvrijheid.'

Reportage: Jess Houbregs, Alina Kneepkens en Sofie Peeters

Koning Willem-Alexander
Op 30 april staat koningin Beatrix haar troon af aan haar oudste zoon, kroonprins Willem-Alexander. 'Hij is ten volle op zijn taak voorbereid', zei Beatrix tijdens haar toespraak. Dat bleek al enkele jaren geleden toen onze Nederlandse collega’s Willem-Alexander een jaar lang konden volgen.

Als student geschiedenis stond Willem-Alexander bekend als een losbol. Zijn bijnaam luidde dan ook 'prins Pils'. Hij keek toen niet uit naar het koningschap. Maar als vader van drie dochters, met Máxima aan zijn zijde en onder het toeziend oog van zijn moeder, kon hij zich jarenlang voorbereiden op zijn taak.

'Ik denk dat ik het koningschap in Nederland met drie woorden kan uitdrukken: samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend. Het is een uitdaging waar ik het allermooiste van ga proberen maken.' Het is van 1890 geleden dat Nederland nog een man op de troon had.

Bewerking: Bart Aerts

'Koppen', donderdag 31 januari om 20.40 uur op Eén.

Thomas Vanderveken (foto: Canvas -  Gert Verbelen VRT 2014)

Een actrice van 50 met het palmares van een vrouw van 100. Het podium is haar woonkamer en ze wint alle harten van haar publiek. Na een doortocht door vele theaterhuizen, maakt ze nu deel uit van het vaste ensemble van het NTGent. En wie nooit naar theater gaat, kent haar vast wel van film en televisie.

'Alleen Elvis Blijft Bestaan', om 22.25 uur op Canvas.