'Koppen' donderdag over de werking van 'de boekskes'

woensdag 30 januari 2013

Het begon allemaal met Ann Van Elsen en haar Facebook-interview. Tijd om de werkwijze van 'de boekskes' even te belichten, vond 'Koppen'. En ook: de nieuwe koning van Nederland, op donderdag 31 januari in 'Koppen' op En.

Hoe werken 'de boekskes'?
Wekenlang stond Ann Van Elsen op de covers van de populaire bladen met verhalen over haar echtscheiding. Ze koos ervoor zichzelf te interviewen op haar Facebook-pagina. Een statement. Hoe gaan 'de boekskes' eigenlijk te werk? 'Koppen' vroeg het aan Goedele Liekens, Helmut Lotti, Gene Bervoets, Wout Bru én ex-medewerkers.

'De laatste tien jaar gaan de roddelbladen steeds verder', stelt ook ervaren society-journalist Frank Willemse vast, 'minder gêne, minder deontologie.' En dat kan ver gaan, bevestigen verschillende ex-medewerkers aan 'Koppen'. Over het gebruik van anonieme bronnen, financiële bonussen voor smeuïge primeurs en het intimideren van BV's.

Als reactie daarop spreken Goedele Liekens, Helmut Lotti en Gène Bervoets al jaren niet meer met 'de boekskes'. En toch staan ze vaak op verschillende voorpagina's. 'Goedele, we maken je kapot', zeiden ze me letterlijk, 'schandalig dat we dit accepteren onder het mom van persvrijheid.'

Reportage: Jess Houbregs, Alina Kneepkens en Sofie Peeters

Koning Willem-Alexander
Op 30 april staat koningin Beatrix haar troon af aan haar oudste zoon, kroonprins Willem-Alexander. 'Hij is ten volle op zijn taak voorbereid', zei Beatrix tijdens haar toespraak. Dat bleek al enkele jaren geleden toen onze Nederlandse collega’s Willem-Alexander een jaar lang konden volgen.

Als student geschiedenis stond Willem-Alexander bekend als een losbol. Zijn bijnaam luidde dan ook 'prins Pils'. Hij keek toen niet uit naar het koningschap. Maar als vader van drie dochters, met Máxima aan zijn zijde en onder het toeziend oog van zijn moeder, kon hij zich jarenlang voorbereiden op zijn taak.

'Ik denk dat ik het koningschap in Nederland met drie woorden kan uitdrukken: samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend. Het is een uitdaging waar ik het allermooiste van ga proberen maken.' Het is van 1890 geleden dat Nederland nog een man op de troon had.

Bewerking: Bart Aerts

'Koppen', donderdag 31 januari om 20.40 uur op Eén.

En logo n logo V3

Belgi, 1978. Op een zolder in een ziekenhuis wachten zwangere tienermeisjes in het geheim hun bevalling af. Katja, Roxy en een stel andere levenslustige meisjes zijn te jong voor de liefde en al bijna moeder. Sommigen willen deze misstap zo snel mogelijk achter zich laten, maar Katja, die zelf wees is, denkt daar duidelijk anders over. Ze verlangt intens naar haar baby. Op de zolder delen de meisjes lief en leed, smeden ze vriendschappen en zoeken ze afleiding in een verzonnen universum van zorgeloze dromen en mysterieuze spelletjes tijdens het lange, lange wachten. Tot die veilige zeepbel uiteenspat. Plots wordt Katja zich pijnlijk bewust van de plannen die achter haar rug worden gesmeed. Ze is echter niet van plan dit met haar, noch met haar baby te laten gebeuren.

Drama van Patrice Toye, gebaseerd op waargebeurde feiten.

'Little Black Spiders', om 20.45 uur op En.