Helmut Lotti in 'Kroost'

zondag 10 mei 2015

Helmut Lotigiers had een plan: coureur worden. Maar het is zijn mama die zijn echte talent ontdekt en hem inschrijft voor de soundmixshow. Niemand had toen kunnen voorspellen dat hij in 1995 internationaal zou doorbreken.

'Because you're all I have, my boy. You are my life, my pride, my joy. And if I stay, I stay because of you, my boy.'

Helmut Lotigiers is zes jaar oud als zijn ouders uit elkaar gaan. Hij is een vrolijke jongen. Een vrolijke jongen met een plan: coureur worden. Maar het is zijn mama 'ik hoorde hem steeds zingen op zijn fiets' die zijn echte talent ontdekt en hem inschrijft voor de soundmixshow. Niemand had toen kunnen voorspellen dat hij in 1995 internationaal zou doorbreken.

Tiritomba. Een oud Italiaans volksliedje wordt zijn best verkochte nummer. De 'T-word' als Lotti het nummer zelf moet benoemen. Hij schaamt zich niet maar hij kijkt ook niet zo heel graag achteruit. En hij beseft vandaag heel goed hoe hij in zijn glorieperiode geleefd werd. 'Op het moment dat het heel goed ging ben ik op de kant gaan staan. Ik wou niet terecht komen in een doodlopende straat. Je moet altijd relevant blijven.'

Zijn vrouw en journaliste Jelle Van Riet met wie hij enkele jaren geleden huwde werd meermaals met de vinger gewezen als het over zijn professionele beslissingen ging. Ze ergert zich blauw aan haar imago als Vlaamse Yoko Ono. 'Helmut koos mij. Dat was zijn keuze. Het is niet zo dat hij dan plots iemand anders is geworden. Ik zie mezelf als iemand die hem kracht geeft om de richting te kiezen waar hij echt naartoe wilt.'

Helmut Lotigiers werkt met producer Wouter Van Belle volop aan zijn nieuwe plaat. Het moet zijn beste worden. Het zal zijn beste zijn. Na zijn laatste intimistische album wil Lotti weer voor een grootsere sound gaan. Lotti's muzikale carrière had niemand kunnen voorspellen. En weinig artiesten kunnen zichzelf opnieuw uitvinden zoals Lotti dat kan. Zijn liefde voor Elvis zal zoals bij alle echte fans nooit voorbijgaan. Met de paplepel ingelepeld zal The King altijd een grote rol in zijn leven spelen. In Kroost reist Helmut ook naar Memphis, naar The Sun Studio van Sam Philips, waar het voor Elvis allemaal begon. Maar ook voor Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison, Carl Perkins. En misschien ook wel een beetje voor Helmut Lotti.

'Kroost', maandag 11 mei om 21u00 op VIER.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Jim Levenstein heeft eindelijk al zijn moed bij elkaar geraapt om zijn vriendin Michelle ten huwelijk te vragen. Ze zegt toe, maar Jim ontdekt al snel dat er hem een nog grotere uitdaging wacht: een goede indruk maken op zijn aanstaande schoonouders. Terwijl Jim er alles aan wil doen om de ouders van Michelle te imponeren, bewegen Finch en Stifler hemel en aarde om haar jongere zus in bed te krijgen. En dan is er ook nog Jims vrijgezellenavond, dat een onvergetelijk gebeuren belooft te worden.

Met: Jason Biggs (Jim Levenstein), Seann William Scott (Steve Stifler), Alyson Hannigan (Michelle Flaherty), Eddie Kaye Thomas (Paul Finch), Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers).

'American Pie: The Wedding', om 20.40 uur op CAZ.

Dossiers