Donderdag in 'Reset' op Canvas: leven met een verlamming

woensdag 16 mei 2018

Rechter Filip (55) krijgt in de dichte mist een zwaar ski-ongeval en raakt daardoor bijna volledig verlamd. Met de intense steun van zijn vrouw Veerle, zijn kinderen Tom, Fien en Kaat, en zijn vrienden, met tonnen doorzettingsvermogen en zonder zelfmedelijden begint Filip moedig aan zijn revalidatie. Zijn doel: terug aan het werk kunnen als rechter.

'Ik heb heel snel na mijn ongeval de knop kunnen omdraaien en de veerkracht gevonden om terug door te gaan' - Filip

Ondertussen heeft Filip samen met twee collega-juristen die ook rolstoelgebruiker zijn, de vzw L.A.W. (Legal Action for people in a Wheelchair) opgericht (vzwlaw.be), een vereniging die opkomt voor de rechten van rolstoelgebruikers.

Filip werkte eerst als advocaat. Van 2009 tot 2016 was hij plaatsvervangend raadsheer voor het hof van beroep in Brussel. In 2016 werd hij rechter voor de rechtbank van eerste aanleg in Leuven. Sinds zijn ongeval bekijkt Filip de dingen anders en maakt hij zich minder druk om onbelangrijke zaken in het leven. Als gevolg van zijn verlamming moet hij aan iedereen hulp vragen en kan hij eigenlijk niet alleen zijn. Door zijn veerkracht hoopt hij snel zijn oude leven te hernemen, ook op professioneel vlak.

Een documentaire van Steve Thielemans

'Reset', donderdag 17 mei om 22.05 uur op Canvas.

logo Canvas logo

Frank wil Bogdan gebruiken om Waldman te pakken te krijgen, maar hij botst daarbij op een oude liefde en op een heel gevaarlijk kantje van Bogdan. Sara houdt zich thuis verborgen. Ze is bang dat Waldman haar zal komen zoeken, nu hij haar identiteit achterhaald heeft. Waldman is bezig met een grote drugsdeal en daarbij worden geen slachtoffers gespaard. Sara komt meer te weten over Bogdans verleden tijdens de Balkanoorlog. Ze is er dan ook van overtuigd dat hij de bom heeft gemaakt waarmee de moord op haar ouders gepleegd werd.

'Advokaten', om 20.40 uur op Canvas.