Donderdag in 'Reset' op Canvas: leven met een verlamming

woensdag 16 mei 2018

Rechter Filip (55) krijgt in de dichte mist een zwaar ski-ongeval en raakt daardoor bijna volledig verlamd. Met de intense steun van zijn vrouw Veerle, zijn kinderen Tom, Fien en Kaat, en zijn vrienden, met tonnen doorzettingsvermogen en zonder zelfmedelijden begint Filip moedig aan zijn revalidatie. Zijn doel: terug aan het werk kunnen als rechter.

 

'Ik heb heel snel na mijn ongeval de knop kunnen omdraaien en de veerkracht gevonden om terug door te gaan' - Filip

Ondertussen heeft Filip samen met twee collega-juristen die ook rolstoelgebruiker zijn, de vzw L.A.W. (Legal Action for people in a Wheelchair) opgericht (vzwlaw.be), een vereniging die opkomt voor de rechten van rolstoelgebruikers.

Filip werkte eerst als advocaat. Van 2009 tot 2016 was hij plaatsvervangend raadsheer voor het hof van beroep in Brussel. In 2016 werd hij rechter voor de rechtbank van eerste aanleg in Leuven. Sinds zijn ongeval bekijkt Filip de dingen anders en maakt hij zich minder druk om onbelangrijke zaken in het leven. Als gevolg van zijn verlamming moet hij aan iedereen hulp vragen en kan hij eigenlijk niet alleen zijn. Door zijn veerkracht hoopt hij snel zijn oude leven te hernemen, ook op professioneel vlak.

Een documentaire van Steve Thielemans

'Reset', donderdag 17 mei om 22.05 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Hoewel Amber fysiek al goed opgeknapt is, ziet ze nog steeds bijna niets. De oogartsen proberen in te schatten of haar zicht kan verbeteren. Leonore viert haar tweede verjaardag ... op intensieve zorgen. Met Lily gaat het eindelijk opnieuw wat beter en ze krijgt goed nieuws: Fieke is op de specialistische afdeling toegekomen met een sinustrombose. Haar medicijnen krijgt ze via spuitjes, maar Fieke is doodsbang voor de prik. Net nu met Saar alles goed leek te gaan, heeft ze plots opnieuw geen gevoel meer in haar rechterhand.

'Kinderziekenhuis 24/7', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers